Ameliyathanede preoperatif dönemde skinfold kaliper yöntemi ile ölçülen ortalama yağ yüzdesinin spinal anestezi yayılım seviyesi ve hipotansiyonla ilişkisi
The relationship between the average fat percentage measured with the skinfold caliper method in the preoperative period in the operating room with the level of spinal anesthesia spread and hypotension
  1. Tez No: 670301
  2. Yazar: NUH DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEMİL İSBİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite cerrahisi, spinal anestezi, skinfold kaliper, spinal anesthesia, skinfold caliper, lower limb surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: Alt ekstremite operasyonları anestezisinde genel ve rejyonel anestezi teknikleri kullanılmakta olup günümüzde rejyonel anestezi yöntemlerinin yaygınlaşmaya başladığı görülmektedir. Spinal anestezi yönteminin sistemik etkilerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Biz de bu çalışmada skinfold kaliper yöntemiyle hesaplanan vücut yağ yüzdesinin spinal anesteziye bağlı sık karşılaştığımız spinal anestezi yayılım seviyesinde yükselme ve hipotansiyonla ilişkisini öngörmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18-65 yaş arasında ve boyları 155-180 cm olan 80 hasta dâhil edildi. Araştırmamıza; kardiyovasküler, koagülopatisi, nörolojik hastalığı olan, spinal anestezinin kontraendike olduğu, lokal anesteziklere karşı duyarlılığı olan, girişim bölgesinde enfeksiyonu olan, gebe hastalar ve rejyonel anesteziyi istemeyen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların spinal anestezi yönteminin uygulanması öncesi demografik verileri (ad ve soyad, yaş, kilo, boy, ASA), vital parametreleri (sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), ortalama kan basıncı (OKB), kalp atım hızı (KAH), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), cilt katlantı değerleri, vücut yağ yüzdesi değerleri kayıt edildi. Tüm hastalara L3-4 aralığından medyan yaklaşımla subaraknoid aralığa girildi ve spinal anestezi için 10 mikrogram hiperbarik %0,5 bupivakain kullanıldı. Hastaların duyusal blok düzeyini ölçmek için pin prick testi kullanıldı ve sonuçlar kayıt altına alındı. Hastalara spinal anestezi uygulandıktan sonra 0. 5. 10. ve 15. dakikalardaki sistolik, diyastolik, ortalama kan basınçları, periferik oksijen satürasyonları ve kalp atım hızları; total efedrin dozu, total atropin dozu, duyusal bloğun T6 seviyesine ulaşma ve T10 seviyesine gerileme zamanı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen seksen hastanın yaş ortalamaları 45,5 olup iki grubun yaş ortalaması arasında anlamlı fark bulunmadı. Ayrıca gruplar arasında neredeyse eşit sayıda kadın ve erkek hasta mevcuttu. Grupların boy ortalamaları birbirine yakın olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Ancak düşük yağ grubunun kilo ortalaması 71,50 olup istatistiksel olarak daha düşüktü(p0,05). Sonuç: Spinal anestezi uygulanacak alt ekstremite operasyonlarında kaliper yöntemiyle hesaplanan vücut yağ oranın arttışıyla spinal anesteziye bağlı duyusal bloğun daha hızlı yükseldiğini, daha geç gerilediğini gördük. Spinal anestezi uygulanacak olgularda kullanılacak lokal anestezik dozunun vücut yağ oranı arttıkça azaltılması gerektiği kanısındayız. Ancak bu yöntem postspinal hipotansiyon gelişimi hakkında yeterli bilgi verememektedir. Bu yüzden postspinal hipotansiyonu öngörmede başka tekniklere ve daha fazla olgunun yer aldığı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: General and regional anesthesia techniques are used in lower extremity operations anesthesia, and it is seen that regional anesthesia methods are becoming widespread nowadays. It is significant to evaluate the systemic effects of the spinal anesthesia method. In this study, it is aimed to predict the relationship between the percentage of body fat calculated by the skinfold caliper method and the increase in the level of spinal anesthesia spread and hypotension, which we frequently encounter due to spinal anesthesia. Material and method: 80 patients between the ages of 18-65 and with a height of 155-180 cm were included in the study. To our research; patients with cardiovascular, coagulopathy, neurological disease, contraindicated spinal anesthesia, sensitivity to local anesthetics or infection at the intervention site, pregnant patients, patients who are reluctant to have regional anesthesia were excluded from the study. Before applying the spinal anesthesia method; demographic data (name and surname, age, weight, height, ASA), vital parameters (systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean blood pressure (OCD), heart rate ( HR), peripheral oxygen saturation (SpO2), skin fold values, body fat percentage values were recorded. For all patients, the subarachnoid space was entered with a median approach from the L3-4 interval and 10 micrograms of hyperbaric 0.5% bupivacaine were used for spinal anesthesia. The pin prick test was used to measure the sensory block level and the results were recorded. After spinal anesthesia is applied, systolic, diastolic, mean blood pressures and peripheral oxygen saturations and heart rates at 0, 5, 10 and 15th minutes; total ephedrine dose, total atropine döşe; the time to reach T6 level of sensory block and the time of regression to T10 level were recorded. Results: The mean age of 80 patients included in the study was 45.5 years. There was no significant difference between the average ages of two groups. In addition, there were almost equal numbers of male and female patients between the groups. The mean height of the groups was close to each other and there was no statistically significant difference. However, the average weight of the low fat group was 71.50 and it was statistically lower (p 0.05). Conclusions: In lower extremity operations where spinal anesthesia will be applied, we have seen that the sensory block due to spinal anesthesia increases faster and regresses later with the increase in body fat ratio calculated by the caliper method. We believe that local anesthetic dose to be used in cases undergoing spinal anesthesia should be reduced as the body fat ratio increases. Yet, this method cannot provide sufficient information about the development of postspinal hypotension. Therefore, we think that studies involving other techniques and more cases should be conducted to predict postspinal hypotension.