Fake news literacy of social media user parents
Sosyal medya kullanıcısı ebeveynlerin sahte haber okur yazarlığı
- Tez No: 670460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: fake news, misinformation, fake news literacy, parenting, fake news in parenting
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnternetin web 2.0 teknolojilerine geçişinden sonra tüm dünyada hızla artan internet kullanımı, iletişimin yönünü değiştirmiştir. Eskiden sadece okuyan kullanıcının yerini, yeni sosyal medya araçlarının doğuşu ile birlikte, aynı zamanda okuduğu haberlere yorum yapabilen kullanıcılar almaktadır. Yazılım teknolojileri ve mobil telefonların da gelişmesiyle beraber her sosyal medya kullanıcısı ve telefon taşıyan birey, potansiyel bir haber üreticisi konumuna gelmiştir. Böylesi geniş kitleye ulaşabilen bir yapı da farklı amaçlarla kullanılmak üzere yaratılan sahte haberleri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın başlangıç noktası, değişen haber alma kültüründe ebeveynlerin çocuklarını koruyabilmek için bu değişikliklerle nasıl başa çıkabildiğini araştırmaktadır. Dolayısıyla bu tezde yalan haber kavramının ortaya çıkışı ve özellikle ebeveynler için önemi incelenmiştir. Ebeveynlerin sahte haber okur yazarlığı ve sahte haberleri ayırt etme konusundaki bilgisi, nicel araştırma yöntemi olan anket çalışması ile Survey Monkey üzerinden belirlenen sorularla araştırılmıştır. Çalışmanın sonucu ise, ebeveynlerin sahte haber kavramına genel anlamda aşina olduğu, fakat bu haberleri gerçek haberlerden ayırt edebilme konusunda zorlandıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the Internet transitioned to web 2.0 technologies, Internet usage increased worldwide, and this alteration has changed the direction of communication. In the past, users who were“only readers”started to become active readers and participants and commented on social media content with the renewed social media tools after developing technologies. Simultaneously, with the development of software technologies and mobile phones, every social media user and individual who carries the phone has become a potential news producer. The fact that it has a structure that can reach such a large audience brings along fake news. This study's starting point is based on a changing culture of receiving the news and how parents handle these changes to protect their children. Hence in this thesis, the emergence of the fake news concept and its importance, especially for parents are examined. With the qualitative research method, parents' knowledge about fake news was investigated, and questions were asked on Survey Monkey to the parents. The study shows that parents are generally familiar with the concept of fake news, but they have difficulty in distinguishing this news from the real news.