Suriyeli mülteci kadınların emek piyasasına katılmada karşılaştıkları zorluklar: Şanlıurfa örneği
Syrian refugees women the difficulties that meet in the participation of the labor market: Şşanliurfa example
- Tez No: 670508
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA VİLDAN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli kadın mülteciler, türkiye, şanlıurfa, emek piyasası, Syrian women refugees, labor market, turkey, şanlıurfa, social exclusion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye sınır komşusu Suriye'den iç savaş nedeniyle göç almaktadır. Türkiye, Suriye'deki iç savaş nedeniyle çok sayıda Suriyeliyi geçici statüde ülkeye kabul etmiş olup bugün bu mülteciler içerisinde çok sayıda kişi ekonomik yaşama dâhil olmuş durumdadır. Bu araştırmada Suriyeli mülteci Toplanan veriler kadınların sosyal ekonomik yaşama katılımları incelenmiştir. Suriyeli kadın mültecilerin emek piyasasına katılımında karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığı ve sosyal dışlanmayı araştırmak bu tezin temel amacıdır. Bu tezde kartopu yöntemiyle belirlenen Şanlıurfa ili içinde yaşayan 462 kişiye anket uygulanmıştır. SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Ayrıca 50 Suriyeli mülteci kadın ile yüzyüze olarak mülakat yapılmıştır. Şanlıurfa'da 20 İşverenle yapılan karşılıklı görüşmelerde Suriye kadın mülteci çalıştırmada yaşadıkları sorunlar belirlenmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde Şanlıurfa 'da yaşayan kadın Suriyeli mültecilerin emek piyasasına katılımında karşılaştıkları sorunlar belirlenmiş, bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is bordering migration due to civil war in Syria. Turkey, due to the civil war in Syria is the large number of Syrians have agreed to a temporary state status in the country today is too many people involved in the economic life of these refugees. In this research, the participation of Syrian refugee women in socio-economic life has been examined. The main purpose of this thesis is to investigate the gender discrimination and social exclusion of Turkish female refugees in their participation in the labor market. In this thesis, a questionnaire was applied to 462 people living in Şanlıurfa province determined by snowball method. The collected data were analyzed in the SPSS statistical program. In addition, 50 Syrian women were interviewed face-to-face in Arabic face to face with refugees. There were 20 problems faced by Syrian refugees in Şanlıurfa. Within the framework of the findings, problems faced by female Syrian refugees living in Şanlıurfa in their participation in the labor market have been identified and solutions for them have been developed.