Şiran Çayı (Gümüşhane) Havzası'nın fiziki coğrafyası
Physical geography of Şiran (Gümüşhane) Stream Basin
- Tez No: 670511
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Şiran, Havza, Geography, Siran, Basin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Şiran Çayı Havzası, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nün iç kesimlerinde yer almaktadır. İdari açıdan Gümüşhane İli Şiran İlçesi sınırları içerisinde kalan saha, hidrografik bir havza özelliğine sahiptir. Jeomorfolojik gelişim üzerinde son derece önemli rol oynayan Litolojik yapı araştırma sahasında Paleozoyik (Karbonifer)'ten Kuvaterner'e kadar yüzeylenmiş farklı birimlerden meydana gelmektedir. Genel itibariyle Karadeniz Ardı Yarı Nemli – Yarı Kurak İklim Bölgesi içerinde yer alan araştırma sahasında iklim ve bitki örtüsü özelliklerini yansıtan zonal topraklarla birlikte, intrazonal ve azonal topraklar bulunmaktadır. Havzanın doğal bitki örtüsü incelendiğinde ise orman formasyonu, antropojen step ve ot formasyonlarına ait türlerin yayılış gösterdiği görülmektedir. Formasyonların gelişiminde çok çeşitli doğal faktörler ve antropojen baskıların rolü vardır. Sahanın bitki çeşitliliğinde orman formasyonunun hakimiyet alanı, antropojen stepler, ağaçlı antropojen stepler ve ot formasyonunun alanlarına göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Şiran Stream Basin is located in the inner parts of the Eastern Black Sea Region of the Black Sea Region. The site which is administratively within the borders of the Şiran district of Gümüşhane Province has the characteristics of a hydrographic basin. Lithological structure which plays an extremely important role in geomorphological development, occurs different units surfaced from Paleozoic (Carboniferous) to Quaternary in the research area. In general, the research area located in the semi humid - semi-arid Climate Region behind the Black Sea, there are zonal soils which are reflecting the climate and vegetation characteristics with the intrazonal and azonal soils. When the natural vegetation cover of the basin is examined, it is seen that the species belonging to anthropogenic steppe and grass formations spread and the forest formation. The range variety of natural factors and anthropogenic pressures play role in the development of formations. The dominance area of the forest formation is greater than the anthropogenic steppes, anthropogenic steppes with trees and the areas of grass formation in the plant diversity of the area.