Bibliothèque Nationale de France 1624 numaralı şiir mecmûası (inceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Bibliothèque Nationale de France 1624 numaralı şiir mecmûası (inceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
- Tez No: 670586
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Mecmûa, Şiir, Şarkı, Transkripsiyonlu Metin, Classical Turkish Literature, Journal (Macmuah), Poetry, Song, Transcripted Text
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Türk dili ve edebiyatı, tarihin karanlık devirlerinden günümüze kökler salarak, binlerce yıldır Türk milletinin zihin ve gönül dünyalarını beslemiş, nesiller arasında kimi zaman sözlü kimi zaman da yazılı ürünlerle köprüler kurarak etkileşim sağlamıştır. Bu etkileşim, bazen bir şiir bazen de bir şiirin bestelenmesiyle ortaya çıkan şarkılarla sağlanmıştır. Ülkemizde ve dünyanın çeşitli kütüphanelerinde bilim, kültür ve sanat dünyamızı aydınlatan birçok elyazması eserin mevcûdiyeti ehillerince maruftur. Hiç şüphesiz mecmûalar da bu eserlerin önemli bir bölümünü oluşturur. Çalıştığımız mecmûa, Bibliothèque Nationale de France 1624 numarada kayıtlı şiir mecmûasının 40a ila 110a varaklarıdır. Mecmûanın mürettibi belli değildir. Eksik beyitli ve aslından farklı yazılmış şiirlerle beraber, farklı şairlerin şiirlerine ve şarkı türü örneklerine de bol miktarda rastlanmaktadır. Şairi belli olmayan şiirler de vardır. Çalışmanın ilk bölümünde mecmûa hakkında genel bilgilere, ikinci bölümünde transkripsiyonlu metne ve son bölümünde de sonuç ve sözlük kısımlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish language and literature have nourished the minds and souls of the Turkish people from the dark eras of history until today and formed an interaction by establishing bridges between the generations, sometimes with written materials or verbal ones for thousands of years. This interaction has been provided sometimes either by a poem or songs composed of a poem. In various libraries of our country and around the world, the presence of many manuscripts enlightening our world of science, culture and art is well-known. There is no doubt that journals (Macmuahs) also constitute an important part of these masterpieces. The journal (Macmuah) we study on is the foils between No. 40a and 110a of a poem journal (Macmuah) registered by the number of 1624 in Bibliothèque Nationale de France. The author and the date of composing are not known. In addition to the poems written in a different way from the original and having missing couplets, poetry of different poets and examples of different types of songs are also found abundantly. There are poems with anonymous poets as well. In the first part of the study, general information about the journal (Macmuah) has been presented. In the second part, the transcripted manuscript and in the last part the results and glossary have been included. Moreover, classical methods used in the research of Old Turkish Literature have been tried to be used.