Web destekli aile katılım programının okul öncesieğitim kurumuna devam eden 5-6 yaş çocuklarınıngörsel algı gelişimine etkisi
The effect of web-aided family i̇nvolvement program to visualperception development of 5-6 aged children continuing preschooleducation
  1. Tez No: 670591
  2. Yazar: MEHMET NUR TUĞLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ZEMBAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web Destekli Aile Katılımı, Görsel Algı, Okul Öncesi Eğitimi, Web-Aided Family İnvolvement, Visual Perception, Pre-School Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada web destekli aile katılım programının okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş çocuklarının görsel algı gelişimine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, deneysel modele uygun olarak tasarlanmış, araştırmada nicel ve nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerin toplanmasında, Dr. Marianne Frostig, (1961) tarafından geliştirilmiş olan ve Sökmen (1995) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Frostig Developmental Test of Visual Perception (DTVP )”,“Frostig görsel algı ölçeği”, araştırmanın yürütülmesinde kullanılan ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Aile Katılım Programı”, Ailenin görüşlerini almak için kullanılan araştırmacı tarafından hazırlanmış olan ve 9 maddeden oluşan yapılandırılmış“Görüşme Formu”, aile eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Aile Katılım Anketi”aile ve çocukların kişisel bilgilerinin toplanarak grup eşleştirilmesinde ve diğer analizlerde kullanılmasını sağlamaya yönelik“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında M-artı okul öncesi eğitim kurumunda öğrenim gören 5-6 yaş grubunda 30 deney, 30 kontrol olmak üzere toplam 60 çocuk ve aileleriyle yürütülmüştür. Araştırmanın sonuçları özetle şöyledir; 1. Web Destekli Aile Katılımı Programının uygulandığı deney grubu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Aile Katılımının kullanıldığı kontrol grubu 5-6 yaş çocuklarının görsel algı gelişimleri, öntest-sontest sonuçlarına göre deney grubu lehine; 1.1. El Göz Koordinasyonunu açısından, 1.2. Şekil – Zemin ayırımı açısından, 1.3. Şekil Sabitliğinin Algılanması açısından, vi 1.4. Mekanla Konumun Algılanması açısından, 1.5. Mekan İlişkilerinin Algılanması öntest-sontest sonuçlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 2. Web destekli aile katılımı programının uygulandığı deney grubunun aile katılım düzeyleri incelendiğinde ailelerin web sistemine giriş ve siteyi ziyaret süresi kullanıcı başına 585 dakika olarak kaydedilmiştir. Site toplam ziyaret süresi 17550 dakika olarak belirlenmiştir. Bu veri ailelerin etkinlikleri takip etme ve ilgilik boyutunda anlamalı bulunmuştur. 3. Görüşme formuna verilen cevaplara göre aile katılımına, okulun programına, öğretmen ile iletişime, eğitim etkinliklerine web destekli aile katılımı alan aileler olumlu yönde görüşler bildirirken; kontrol gruplarında yer alan ailelerin görüşlerinde daha fazla olumsuz ifadelere yer verdikleri belirlenmiştir. 4. Web Destekli Aile katılımında velilerin sistemde belirtilen görevleri gerçekleştirme düzeyleri açısından veliler sisteme giriş, etkinliklerin tümüne ulaşabilme, öğretmenle iletişim kurma, diğer aileler ve öğretmenle eş zamanlı görüşmede % 100' Tamamen katılıyorum seçeneğini işaretlemişlerdir. Bu bulgulara göre ailelerin sistemde belirtilen görevleri yerine getirmede teknik bir sıkıntı yaşamadıkları ve sistemin oldukça başarılı işlediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine effect of web-aided family involvement program to visual perception development of 5-6 aged children continuing pre-school education. The study was designed in accordance with experimental model and it was benefitted from quantitative and qualitative data collection techniques.“Frosting Developmental Test of Visual Perception (DTVO) which was developed by Dr. Marianne Frosting (1961) and adapted into Turkish as ”Frosting Visual Perception Scale“ by Sökmen (1995) was used in data collection; ”Family İnvolvement Program“ was developed by a researcher and used in conducting the study; structured ”Interview Form“ which consists of 9 items and prepared by a researcher was used in order to get the review of the family; ”Family İnvolvement Questionnaire“ developed by a researcher was used in order to collect personal data about family and their children and match these results; and ”Personal İnvolvement Questionnaire“ was used in making use of other analyses. The study was conducted with 60 children (along with their families) in total 30 of which were experimental group and 30 of which were control group and who were in the age range of 5-6 receiving education in M-artı pre-school educational institution in 2010-2011 school year. The results of the study are as follows in short; 1. According to pretest-posttest results of visual perception developments of the children in the age range of 5-6, a significant difference was found between the experimental group in which Web- Aided Family İnvolvement Program was applied and the control group in which Family İnvolvement of the Ministry of Education was used and this difference was in favor of the experimental group in terms of; viii 1.1. Hand – Eye Coordination, 1.2. Shape – Surface Differentiation, 1.3. Perception of Shape Stability, 1.4. Perception of Space and Location, 1.5. Perception of Space Relationships. 2. When the family involvement levels of experimental group in which Web-Aided Family İnvolvement Program was applied were examined, families' involvement and visiting the web system was recorded as 585 minutes per user. Total visit time of the site was determined as 17550 minutes. This data was found significant in the dimension of families' following the activities and being interested. 3. According to the answers given to interview form; it was determined that while families receiving web-aided family involvement expressed positive opinions on family involvement, school program, communication with teacher and educational activities, families in the control group expressed much more negative opinions. 4. In terms of families' conducting tasks in the determined system in Web-Aided Family İnvolvement, 100% of the families marked the choice of ”I Completely Agree" in accession to data system, involvement to all activities, communication with teacher and simultaneous interview with other families and teacher. According to these findings, it is seen that families do not encounter with any technical problems in conducting the tasks specified in the system and the system runs pretty successfully.