Periodontal hastalık farkındalığının OHIP-14 anketi ile yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of periodontal disease awareness on quality of life with OHIP-14 questionnaire
- Tez No: 670600
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İNANÇ CENGİZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: periodontal hastalık farkındalığı, OHIP-14, periodontal risk analizi, oral hijyen alışkanları, periodontal disease awareness, OHIP-14, periodontal risk analysis, oral hygiene habits
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Saadet ÇETİN, Periodontal Hastalık Farkındalığının OHIP-14 Anketi ile Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2021. Çalışmanın amacı bireylerin periodontal hastalık farkındalığının OHIP-14 anketi uygulanarak yaşam kalitesi üzerine etkisini sosyodemografik veriler, oral hijyen alışkanlıkları, ağız sağlığı farkındalık düzeyleri ve kişisel periodontal hastalık risk değerlendirmesiyle ilişkilendirilerek incelenmesidir. Çalışmaya Bülent Ecevit Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran 330 birey dahil edilerek, katılımcılara OHIP-14(TR) anketi, sosyodemografik bilgileri içeren bir anket, ağız hijyen alışkanları anketi, dental özgeçmiş, periodontal farkındalığı sorgulayan anket, kişisel periodontal hastalık riski değerlendirilmesi anketi uygulanmıştır. Sosyodemografik verilerle OHIP-14 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir(p>0,05). Periodontal farkındalık parametrelerinin demografik verilere göre değişkenlik gösterdiği bulunmuştur. Kişisel periodontal hastalık risk analizi değerlendirmesi ile OHIP-14 arasında düşük düzeyde anlamlı bir fark olduğu(p0,05) olsa da incelediğimiz popülasyonun %73'ü diş ve diş eti hastalıklarına neyin sebep olduğunu bilmemektedir. Elde ettiğimiz sonuçlar ışığında periodontal hastalık farkındalığı zayıf olan bireylerde hastalık görülme riskinin daha fazla olabileceğini ve bu bireylerde yazılı, görsel ve işitsel yöntemlerle farkındalığın arttırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Saadet ÇETİN, Investigation of the Effect of Periodontal Disease Awareness on Quality of Life with Ohıp-14 Questionnaire, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Dentistry, Department of Periodontology, Master'sThesis, Zonguldak, 2021. The aim of the study is to examine the effects of individuals' awareness of periodontal disease on the quality of life by applying the OHIP-14 questionnaire in relation to sociodemographic data, oral hygiene habits, oral health awareness levels and personal periodontal disease risk assessment. 330 individuals who applied to Bülent Ecevit University Faculty of Dentistry Department of Periodontology were included in the study, and the participants included the OHIP-14(TR) questionnaire, a questionnaire containing sociodemographic information, oral hygiene habits questionnaire, dental background, questionnaire questioning periodontal awareness, personal periodontal disease. risk assessment questionnaire was applied. There was no statistically significant difference between the sociodemographic data and OHIP-14 (p> 0.05). Periodontal awareness parameters were found to vary according to demographic data. There is a low correlation between personal periodontal disease risk analysis assessment and OHIP-14 (p 0.05), 73% of the population we examined do not know what causes tooth and gum diseases. In the light of the results we have obtained, we think that individuals with poor awareness of periodontal disease may have a higher risk of disease and that awareness should be increased with written, visual and auditory methods.