Bazı kongrüans denklemlerinin çözümü için çizge temelli bir yaklaşım
A graph-based approach for the solution of some congruence equations
  1. Tez No: 670699
  2. Yazar: HACER FENNİBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR ÖZGÜR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Modüler grup, Alt yörüngesel graflar, Normalliyen, Modular group, Suborbital graphs, Normalizer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez çalışmasında Nor(N)' nin üçgen grup olmasını sağlayan üç durum ayrı ayrı incelenmiştir. Bunun için her durumda transitif hareketin sağlandığı köşe kümeleri belirlendi, imprimitif hareketi mümkün kılan altgrubun belirlenmesiyle iki köşenin aynı blokta olma şartları belirlendi, ikili transitif özelliği; kenar şartları elde edildi, kenar şartının yardımıyla altgraflarda ne tür devreler olduğu araştırıldı. Bu çalışma iki ana bölümden meydana geldi. Birinci bölümde problemimizle ilişkili cebir ve sayılar teorisinden bazı temel bilgiler özetlenmeye çalışıldı. Bölüm sonunda analiz ve cebir arasında köprü kuran problem bir örnek olarak gösterildi. İkinci bölümde altyörüngesel graflar yordamıyla metot ve hesaplamalarımız ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
In this thesis, three cases that make Nor(N) is a triangular group were examined separately. For this, in each case concerned that vertex sets where transitive action is provided were determined, the conditions for the two corners to be in the same block by determining the subgroup that makes imprimitive movement is possible, were determined, double transitive properties which means that edge condition were founded, what types of circuits are in the subgraph using the edge condition are investigated. The present study consists of two main chapters. In the first part, we try to summarize some general knowledge which are related our problem from algebra and number theory. At the end of the section we show an example which uses a bridge between algebra and analysis. In the second part we expressed our method and calculations via suborbital graphs.