Sodyum bazlı jeton pil üretimi ve performans analizlerinin incelenmesi
Investigation of the production sodium-based coin cell battery and performance analysis
- Tez No: 670723
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Na0.67Fe0.5Mn0.5O2, Si-modifikasyonu, Na0.67Fe0.5Mn0.5O2, Si-modification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Si katkılı Na0.67Mn0.5Fe0.5O2 örnekleri başarılı bir şekilde üretildi ve yapısal özellikleri için x-ışını kırınımı (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ölçümleri yapılmıştır. XRD analizinde amorf bir yapı ve Si katkılamasıyla safsızlık pikleri gözlenmiştir. Ek olarak hücre parametreleri Si katkılamasıyla neredeyse hiç değişmemiştir. Si katkılı piller, katkısız pillerin CV'si ile benzer döngüsel voltametri (CV) grafikleri göstermiştir. Oda sıcaklığında sabit akım için şarj / deşarj döngüsü ölçümlerine göre, en az kapasite kaybı Na0.67Mn0.5Fe0.48Si0.02O2 örneğinde elde edilmiştir. Döngü ölçümleri de 50 ° C'de incelenmiş ve elektrokimyasal özelliklerin sıcaklıkla değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Si-modified Na0.67Mn0.5Fe0.5O2 samples were successfully produced, and their structural properties were examined by x-ray diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM) and fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) measurements. The XRD analysis showed an amorphous structure, and peaks representing impurities were observed due to Si modification. Furthermore, the lattice parameters were almost unchanged with the addition of Si. The Si-modified cells show similar cycling voltammetry (CV) graphs with the CV of the undoped cells. According to charge/discharge cycling measurements for constant current at room temperature, the lowest capacity fade was obtained for Na0.67Mn0.5Fe0.48Si0.02O2. The cycling measurements were also investigated at 50°C, and it was observed that the electrochemical properties was changed with temperature.