Özel eğitim okulunda çalışan öğretmenlerin genel öz yeterlik ve tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of general self-efficacy and burnout levels of teachers working in special education schools in terms of some variables
  1. Tez No: 670814
  2. Yazar: BERKAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Genel Öz Yeterlilik, Özel Eğitim Okulu, Öğretmenler, Burnout, General Self-Efficacy, Special Education School, Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırmanın amacı, özel eğitim okulunda çalışan öğretmenlerin genel öz yeterlilikleri ile tükenmişlik düzeylerinin, yaş, medeni durum, gelir, cinsiyet, görev yaptığı yer, çalışma süresi, haftalık egzersiz yapma durumu, lisanslı sporcu olma durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş olan Antalya'nın Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerine bağlı özel eğitim okullarında ki öğrencilerle çalışan öğretmenler oluşturacaktır. Araştırmanın örneklemini Antalya ilinin Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde ki özel eğitim okullarında görev yapan öğretmeler oluşturmaktadır. Yaptığımız çalışmada, araştırma sahibi tarafından oluşturulmuş kişisel bilgi formuna ek olarak Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlanması 1992 yılında Ergin tarafından yapılan“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ile Sherer ve arkadaşları (1982) tarafından hazırlanan 2010 yılında Yıldırım ve İlhan tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Genel Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan öğretmenlerin engellilere yönelik genel öz yeterlilik düzeyleri ile duygusal tükenmişlik düzeylerinin arasında negatif ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu, öğretmenlerin engellilere yönelik genel öz yeterlilik düzeyleri ile duyarsızlaşma düzeylerinin arasında negatif ve orta düzeyin altında anlamlı ilişki olduğu, öğretmenlerin engellilere yönelik genel öz yeterlilik düzeyleri ile kişisel başarı tükenmişlik düzeylerinin arasında ise pozitif ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to study in special education education, in general, with self-efficacy and education, benefit from education, benefit from education, education, education status, being licensed students. For this purpose, teachers who work with education in Antalya Kepez, Muratpaşa and Konyaaltı special education schools, which can be applied with the teaching method, will be formed. The research sample consists of those who work in special education schools in Kepez, Muratpaşa and Konyaaltı districts of Antalya. In our study, the personal information formula applied by the owner was additionally made by Maslach and Jackson (1981) and adapted to Turkish by“Maslach Burnout Scale”, which was adapted to Turkish by Ergin, and by Yıldırım and İlhan in 2010, which was made by Sherer and tried (1982). The adapted“Self-Efficacy Scale”was used. As a result of the research; There is a negative and moderately significant relationship between the self-efficacy levels of the teachers who participated in the study and their emotional burnout, there is a negative and below-moderate significant relationship between the teachers 'self-efficacy levels for disabled people and their depersonalization levels, the teachers' self-efficacy levels and personal achievement burnout There is a positive and moderately significant relationship between the levels.