Kadına yönelik şiddetin, şiddeti uygulayan ve mekân bağlamında incelenmesi: Katledilmiş kadınlar örneği
Investigation of violence against women in the context of enforcer and place: Example of murdered women
- Tez No: 670879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Mekân, Kadın Cinayeti, Violence Against Women, Space, Femicide
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kadına yönelik şiddet olgusu en önemli insan hakları sorunlarından biri olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Şiddetin nedenleri, ortaya çıkışı ve çözümüne dair birçok kuram ortaya atılmakla birlikte kadına yönelik şiddet sorununun kökeninde toplumsal cinsiyet eşitsizliği yer almaktadır. Erkeğin kadından üstün görüldüğü ataerkil toplumlarda eril şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirerek ataerkil sistemin de kendisini koruyup devam ettirmesindeki en önemli tahakküm araçlarından biridir. Kadına yönelik şiddet olgusunun çözümüne yönelik olarak ülkeler hem yasa düzeyinde hem de bu yasalara uygun olarak stratejik eylem planlarında birçok düzenlemeye gitmektedir. Bu düzenlemelerden en önemlisi 2011'de İstanbul'da imzaya açılan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'dir. İstanbul Sözleşmesi uluslararası hukukta kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konusunda yaptırım gücü olan, onaylayan ülkeler açısından bağlayıcı ve bağımsız bir denetim mekanizması kurulmasına yer verilen ilk sözleşme niteliğindedir. Türkiye sözleşmenin ilk imzacısı devlet olmakla birlikte medyaya hemen her gün kadınların evlerinde, sokaklarda, işyerlerinde eşleri, sevgilileri ya da aile bireylerinden biri tarafından şiddetin farklı şekillerine maruz bırakıldığı hatta katledildiği haberleri yansımaktadır. Bu çalışma“Kadınlar en çok kimler tarafından ve hangi mekânlarda katledilmektedir?”sorusundan hareketle İstanbul Sözleşmesi sonrasında ulusal basında yer alan iki gazetedeki haberlerin içerik analizi yöntemiyle incelenerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of violence against women continues to exist as one of the most important human rights issues. Although many theories have been put forward on the causes, emergence and solution of violence, gender inequality is at the root of the problem of violence against women. In patriarchal societies where men are seen as superior to women, male violence is one of the most important means of domination in the patriarchal system to protect and maintain itself by reinforcing gender inequality. Regarding the solution of violence against women, countries make regulations both at the law level and in their strategic action plans in accordance with these laws. The most important of these regulations is the Council of Europe Convention on Prevention of Violence Against Women and Domestic Violence and Combating Against These, which was opened for signature in Istanbul in 2011. The Istanbul Convention is the first convention in international law that includes the establishment of a binding and independent inspection mechanism that have sanction power on violence against women and domestic violence for the countries. Although Turkey is the first signatory state of agreement, almost every day, news is reflected in the media that women are subjected to different forms of violence, or even murdered, by their spouses, lovers or family members in their homes, streets, workplaces. This study was prepared by analyzing the news in two newspapers published in the national press after the Istanbul Convention by using content analysis method, based on the question“By whom and in which places are women murdered the most?”