Rodos Türk ağızları (inceleme-metin-dizin)
Rhodes Turkish dialects (review-text-index)
- Tez No: 671001
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rodos, Rodos'taki Türkler, Ağız, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Turks in Rhodes, Dialect, Phonology, Morphology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 484
Özet
Rodos Türk ağızları isimli çalışmamızda, Türklerin belli bir bölge yerine adanın tamamına yayılmasından dolayı ada bir bütün olarak ele alınmıştır. Çalışma için biri ön saha çalışması olmak üzere toplam altı kez Rodos'a gidilmiştir. Adadaki özellikle eski Türk mahalleleri tespit edilmiş, akabinde on saatlik ses kaydı yapılmış ve elde edilen veriler Türk Dil Kurumu tarafından geliştirilen Ağız çalışmaları Çeviri Yazı İşaretleri ile Times Turkish Transcription yazı tipinde yazıya aktarılmıştır. Tez; giriş, inceleme (ses ve şekil bilgisi), sonuç, metinler ve dizin bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde; araştırmanın esasları, bölgenin fizikî coğrafyası ve sosyal yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde yazıya aktarılan metinler, ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından incelenmiş; tespit edilen özellikler örnekleriyle açıklanmıştır. İkinci bölümde çalışmamızın ana kaynağını oluşturan metinler yer almaktadır. Dizin bölümünde metinde yer alan kelimeler 5154 madde başı olarak alınmış, ölçünlü Türkiye Türkçesinden farklı olan kelimelerin karşılıkları verilmiştir. Sonuç, bölümünde Rodos Türk ağızlarının ses ve şekil bilgisi bakımından ayırt edici özellikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study titled Rhodes Turkish Dialects, the Rhodes was included as a whole since the Turks settled across the island rather than living in a specific region. Rhodes was visited six times, one as a preliminary field work visit, for this study. The old Turkish settlements as districts were detected and following this a -ten-hour voice recording was made which was transcribed into the text in Times Turkish Transcription Typeface making use of Dialectology Transcription System developed by the Turkish Language Association (TDK). The thesis is composed of the introduction, analysis (phonetics and morphology), texts, index and results parts. In the introduction part of our study, the rationale of the study, physical geography and social structure of the region were explained. The fist part gives information about the transcribed texts, phonetic and morphological analysis by providing examples for the identified features. In the second part, texts that constitue the main source of our study. The index part includes 5154 words that appeared in the text and their meanings that are different from the standard Turkish language. In the results part, the discriminating features of the Rhodes Turkish Dialects in terms of phonetics and morphological aspects were provided.