Abdulhakîm Kâsım'ın hayatı, edebi kişiliği ve 'Eyyâmu'l-İnsâni's-Seb'a' adlı romanı
Life and the literary personality of Abdulhakîm Kâsim and his novel named 'Eyyâmu'l-İnsâni's-Seb'a'
- Tez No: 671011
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Mısır Romanı, Roman Tekniği, Abdulhakîm Kâsım, Eyyâmu'l-İnsâni's-Seb'a, Arabic Literature, Egyptian Novel, Novel Technique, Abdulhâkim Kâsım, Ayyâmu'l-İnsâni's-Seb'a
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Roman, Arap Edebiyatında“Yeni Dönem”in getirdiği edebi yeniliklerden biridir. Hemen her edebi türde olduğu gibi belirli olgunlaşma aşamalarından geçen roman içinde bulunduğu dönemin şartlarına bağlı olarak veya olmayarak farklı dönemlerde farklı eğilimler göstermiştir. İnsan hayatını en net şekilde yansıtabilen roman bu özelliğiyle edebiyat sahasında önemli bir yere sahiptir. Sahip olduğu çoklu yapısı sebebiyle pek çok şekle evrilmiş roman ayrıca yazarının edebi ve kişisel niteliklerini de gösterebilen bir hüviyet mesabesindedir. Bu çalışmada Arap edebiyat dünyasında“Altmışlar Kuşağı”olarak bilinen kuşağın yazarlarından olup ayrıca Türkiye'de tanınmayan bir yazar olan Abdulhakîm Kâsım'ın hayatı, edebi kişiliği incelenmiş ve meşhur eseri“Eyyâmu'l-İnsâni's-Seb'a”adlı romanının tahlili yapılmıştır. Yapılan çalışma yazarın kendisi, eseri ve yazım üslubunun anlaşılması adına bir ilktir. Bağlı olduğu kuşağın ilkeleriyle eserlerini kaleme aldığı görülen yazar eserlerinde genellikle farklı temalar çerçevesinde toplumsal olgu ve konuları işlemiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, modern dönem açısından Mısır'ın siyasi, sosyal ve edebi tarihi ve Mısır romancılığı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise yazar ile ilgili ulaşılan malumat ışığında yazar ve eserleri tanınmaya ve tanıtılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde roman şekil ve içerik yönünden incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise roman, roman inceleme alanında yetkin isimlerin eserleri ve farklı roman teorisyenlerinin yaklaşımları da göz önüne alınarak çözümlenmeye tabi tutulmuş ve anlatım yöntemleri ve üslup özellikleri yönünden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Novel is one of the literary novelty brought by the“New Period”in Arabic Literature. As in almost every literary genre, the novel, which went through certain stages of maturation, showed different tendencies in different periods depending on the conditions of the period it was in or not. Reflecting human life most clearly, the novel has a important place in the field of literature with this property. Evolving into many forms due to its multiple structure, the novel is also a matter of identity that can show the literary and personal qualities of its author. In this study, the literary personality and the life of Abdulhâkim Kâsım who was unknown in Turkey, one of the writer of the generation known as“Sixties Generation”in Arabic world, was examined and his famous work“Eyyâmu'l-İnsâni's-Seb'a”was analysed. The study is the first in terms of understanding the author himself, his work and his writing style. The author, who wrote his works with the principles of his generation, generally dealt with social facts and subjects within the framework of different themes in his works. In the first part of the study, political, social and literary history of Egypt and Egyptian novelism in terms of modern era are discussed. In the second part, the author and his works were tried to be recognized and introduced in the light of the information about the author. In the third part, the novel is examined in terms of form and content. In the fourth part, the novel has been subjected to analysised by taking into account the works of competent names in the field of novel analysis and the approaches of different novel theorists and examined in terms of expression methods and wording properties.