Öğrencilerin muhasebe algılarında fenomenolojik yaklaşım
Phenomenological approach in students' accounting perceptions
  1. Tez No: 671113
  2. Yazar: HALE AKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Öğrencileri, Muhasebe Eğitimi, Muhasebe Algısı, Fenomenoloji, Accounting Students, Accounting Education, Accounting Perception, Phenomenology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Muhasebe eğitiminde, öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarının belirlenmesi ve öğrenme çıktılarının kalitesinin artırılması için muhasebe algısının net bir şekilde ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu gereklilik doğrultusunda çalışmanın amacı, öğrencilerin muhasebe algısını ölçmektir. Çalışmada, derinlemesine bir analiz yapabilmek için nitel araştırma yöntemlerinden olan fenomenolojik yöntem tercih edilmiştir. Çalışmanın katılımcıları“amaçlı örneklem”ve“maksimum çeşitleme”yöntemlerine göre seçilmiştir. Bu bağlamda Selçuk Üniversitesi işletme bölümünde öğrenim görmekte olan 6 kadın ve 6 erkek katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler NVivo programı ile analiz edilmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda veriler, muhasebe ile ilk karşılaşma, algı değişiklikleri, muhasebe dersleri hakkında görüşler, muhasebeye ilişkin duygusal tepkiler, muhasebe derslerinin mesleki düşünceye etkisi ve muhasebe derslerinde öğrenme etkenleri olmak üzere altı başlık altında temalandırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre ilk karşılaşmada katılımcıların muhasebeye karşı his, algı ve düşüncelerinin; sıkıcı, sayısal, teknik, zor, gereksiz ve karmaşık gibi olumsuzluk içeren ifadelerden oluştuğu belirlenmiştir. Alınan muhasebe derslerinden sonra, zaman içerisinde bu olumsuz ifadelerin, heyecan uyandıran, kolay, zevkli ve eğlenceli gibi olumlu his, algı ve düşüncelere dönüştüğü tespit edilmiştir. Muhasebe algısını ve öğrenmeyi etkileyen en önemli faktörün, öğretim elemanının ders anlatış şekli ve öğrenciye yaklaşım tarzı olduğu görülmüştür. Muhasebe algısını ve öğrenmeyi etkileyen diğer faktörlerin ise blok ders, ödev, sınıfın fiziki durumu ve mevcudu, mantığın anlaşılması, öğrencinin ilgisi ve öğrencinin çabası gibi sebepler olduğu belirlenmiştir. Muhasebe derslerinin, katılımcıların kariyer planlarını olumlu yönde etkilemediği çünkü muhasebe mesleğini bunaltıcı, sıkıcı, yorucu ve kendilerini mutlu edemeyecek bir meslek olarak gördükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In accounting education, it is necessary to reveal the accounting perception clearly in order to determine the learning approaches of students and to increase the quality of learning outcomes. In line with this requirement, the aim of the study is to measure the accounting perception of students. In the study, the phenomenological method, which is one of the qualitative research methods, is preferred in order to make an in-depth analysis. Participants of the study are selected according to the“purposeful sampling”and“maximum diversification”methods. In this context, face-to-face interviews are conducted with selected 6 female and 6 male participants, who are studying at Selcuk University, Department of Business Administration, using a semi-structured interview form. The data obtained is analyzed with the NVivo program. As a result of the content analysis the data is themed under the six headings, first come across with accounting, perception changes, opinions about accounting courses, emotional reactions to accounting, the effect of accounting courses on professional thinking and learning factors in accounting courses. According to the results of the study, it is determined that the feelings, perceptions and thoughts of the participants towards accounting at the first encounter consisted of negative expressions such as dull, numerical, technical, difficult, unnecessary and complex. It has been observed that the most important factor affecting accounting perception and learning is the lecture style of the lecturer and his / her approach to students. Other factors affecting accounting perception and learning are determined to have the block lecture, homework, physical condition and availability of the class, understanding of logic, interest of student and effort of student. It has been determined that accounting courses do not affect the career plans of the participants positively, because they confirm the accounting profession as overwhelming, dull, tiring that cannot make them happy.