Correlation structure among countries or industries and its implications for international diversification and portfolio management
Ülkeler veya endüstriler arasındaki korelasyon yapısı ve uluslararası çeşitlendirme ve portföy yönetimi için çıkarımları
- Tez No: 671114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UMUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: uluslararası portföy çeşitlendirmesi, getiri korelasyonu, portföy yönetimi, yerel endüstri endeksi, yerel ülke endeksi, international portfolio diversification, return correlation, portfolio management, local industry index, local country index
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Çeşitlendirme, yatırımcılar ve portföy yöneticileri için risk azaltma açısından önemli bir faktördür. Uluslararası piyasalar arasındaki getiri korelasyonu, çeşitlendirme stratejisinin belirlenmesi açısından önemlidir. Uluslararası varlıklar arasındaki korelasyon yapısının analizi, uluslararası portföy çeşitlendirmesinin etkinliğini analiz etmeye yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, yerel endüstri veya yerel ülke endeksleri aracılığıyla uluslararası çeşitlendirme seçeneklerinin etkinliğini araştırmak ve bu korelasyonların gelecekteki endeks getirilerini ne derece iyi tahmin ettiğini incelemektir. Öncelikle, iki farklı örneklem olan yerel endüstri ve yerel ülke endekslerine dayanan aylık ortalama ikili getiri korelasyonları, araştırma dönemi boyunca bir ay içindeki günlük endeks-getiri verileri kullanılarak hesaplanmıştır. Daha sonra küresel piyasa getirisine karşı aylık ortalama korelasyonlar, tek faktörlü, Fama-French üç faktörlü ve altı faktörlü varlık fiyatlama modellerinden türeyen korelasyonlar ve kendine özgü korelasyonlar araştırma dönemi üzerinden hesaplanmıştır. Ortalama korelasyonların zaman-serisi davranışı durağanlık testleri kullanılarak incelenmiştir. Ortalama korelasyon serisinin durağanlığına yönelik testlerin, etkin çeşitlendirme arayan uluslararası yatırımcılar için çıkarımları vardır. Ortalama korelasyonlar için ortalama fark testleri yapılarak yerel endüstriler ve yerel ülkeler karşılaştırılmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de uluslararası çeşitlilik potansiyelleri açısından karşılaştırılmıştır. İkinci olarak, aylık örneklem korelasyonları, küresel Fama-French üç faktör modelinden türeyen korelasyonlar ve küresel Fama-French üç faktör modelinden türeyen kendine özgü korelasyonlar, yeni araştırma dönemi boyunca genişletilmiş bir veri seti için yerel endüstri ve yerel ülke endekslerine dayalı olarak hesaplanmıştır. Getiriler ve korelasyonlar arasındaki ilişkiyi incelemek için kesitsel Fama-Macbeth regresyon analizleri kullanılmıştır. Daha sonra alt-örneklem ve alt-dönem analizleri yapılarak daha fazla ayrıntı verilmiştir. Sonuçlar, korelasyonların zamanla kalıcı olarak yükselmediğini göstermektedir. Bu nedenle, portföy riskini azaltmak ve varlık getirilerini stabilize etmek için uluslararası çeşitlendirme hala uygulanabilmektedir. Sonuçlar ayrıca yerel ülkeler yerine yerel endüstriler üzerinden çeşitlendirmenin daha etkin olduğunu göstermektedir. Yerel endüstri endeksleri için ortalama korelasyon katsayı ölçüleri anlamlıyken, korelasyon katsayılarının ortalama ölçüleri yerel ülke endeksleri için çoğunlukla anlamsızdır. Bu nedenle, yerel endüstri endeksleri için ortalama korelasyon katsayıları ölçümleri, gelecek getiriler üzerinde önemli bir tahmin gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
Diversification is an important factor in risk reduction for investors and portfolio managers. Return correlations among international markets are important for determining the diversification strategy. Analysis of correlation structure among international assets helps in analyzing the effectiveness of international portfolio diversification. The main purpose of this study is to investigate the effectiveness of international diversification options through local industry or local country indexes and to examine how well these correlations predict future index returns. Firstly, monthly average pair-wise return correlations, based on two distinct samples of local industry and local country indexes, are calculated using daily index-return data within a month over the research period. Then, monthly average correlations against global market return, implied correlations from asset pricing models with a single factor, with Fama-French three factors, with six factors and idiosyncratic correlations are calculated over the research period. The time-series behavior of average correlations is examined using stationarity tests. Tests for the stationarity of the average correlation series have implications for international investors seeking efficient diversification. The average correlations are examined to compare local industries and local countries by conducting mean difference tests. Developed and emerging countries are also compared to examine their diversification potential. Secondly, monthly sample correlations, implied correlations from the global Fama-French three-factor model and idiosyncratic correlations from the global Fama-French three-factor model are calculated based on local industry and local country indexes for an extended data set over the new research period. Cross-sectional Fama-Macbeth regression analyses are employed to examine the relationship between returns and correlations. Further details are then given by conducting sub-sample and sub-period analyses. The results show that correlations do not rise permanently over time. Therefore, international diversification can still be applied to reduce portfolio risk and stabilize asset returns. The results also show that diversifying across local industries rather than local countries is more efficient. Average slope estimates of correlation coefficients from Fama-MacBeth regressions for local industry indexes are significantly different from zero whereas those for local country indexes do not differ from zero. Thus, correlation coefficients for local industry indexes have substantial predictive power on future returns.