Ortaokul öğretmenlerinin örgütsel adalet algı düzeylerinin okul iklimi ile ilişkisi
The relationship between secondary school teachers' perception of organizational justice and school climate
- Tez No: 671187
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Adalet, örgütsel adalet, iklim, okul iklimi, öğretmen, Justice, organizational justice, climate, school climate, teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğretmenlerinin örgütsel adalet algı düzeyleri ile okul iklimine yönelik algı düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı ilişkisel (korelasyonel) nitelikte betimsel bir çalışmadır. 2020 – 2021 eğitim öğretim yılında, Kocaeli ili İzmit ilçesindeki genel ve imam hatip ortaokullarında görev yapan öğretmenler arasından uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 370 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen, Polat (2007) tarafından Türkçe' ye uyarlaması yapılan“Örgütsel Adalet Ölçeği”ile Hoy, Tarter ve Kottkamp (1991) tarafından geliştirilen, Yılmaz ve Altınkurt (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan,“Örgütsel İklim Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler için standart sapma ve aritmetik ortalama değerleri hesaplanmış, katılımcıların demografik özelliklerine göre değişkenlerin anlamlı farklılık gösterip göstermediği t testi ve one-way ANOVA testleri ile analiz edilmiş, değişkenler arasındaki ilişki için Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmış, yordayıcı değişkenler için de basit doğrusal regresyon analizi ile çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin örgütsel adalete ilişkin algılarının yüksek düzeyde, okul iklimine yönelik algılarının da orta düzeyde olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının okul ikliminin anlamlı bir yordayıcısı olduğu araştırma sonuçları ile ortaya konmaktadır. Ayrıca araştırma bulguları örgütsel adaletin, okul ikliminin alt boyutlarından destekleyici müdür davranışını en fazla etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the relationship between secondary school teachers' perception of organizational justice and their perception of school climate. The research is a relational descriptive study in which the survey model is used. In the 2020-2021 academic year, 370 teachers selected by using convenient sampling method among the teachers working in general and imam hatip secondary schools in Izmit district of Kocaeli province constitute the sample of the study. In terms of data collection tools, the“Organizational Justice Scale”by Niehoff and Moorman (1993) adapted to Turkish by Polat (2007), and the“Organizational Justice Scale”made by Hoy, Tarter and Kottkamp (1991), adapted into Turkish by Yılmaz and Altınkurt (2013),“Organizational Climate Scale”are used. In the analysis of the data, the standard deviation and arithmetic mean values for descriptive statistics are calculated, the t test and one-way ANOVA tests are analyzed whether variables vary significantly according to the demographic characteristics of the participants, and the Pearson correlation coefficient is calculated for the relationship between variables, multiple linear regression analyzes have also been performed for the interpreter variables with simple linear regression analysis. As a result of the study, it is seen that teachers' perceptions of organizational justice are high and their perception of school climate is moderate. The research results show that teachers' perceptions of organizational justice are a meaningful assistant to the school climate. In addition, the research findings show that organizational justice affects the supportive principal behavior, which is one of the sub-dimensions of the school climate, the most.