Postcolonial representation of African woman in Ngugi Wa Thiongo's 'Weep Not, Child', 'The River Between' and Chimamanda Ngozi Adichie's 'Purple Hibiscus', 'Half of a Yellow Sun'
Ngugı Wa Thiongo'nun 'Weep Not, Child', 'The River Between' ve Chimamanda Ngozi Adiche'nın 'Purple Hibiscus', 'Half of a Yellow Sun' adlı eserlerinde Afrikalı kadının postkolonyal tasviri
- Tez No: 671308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARAKUZU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Sömürgecilik Sonrası, Feminizm, Sömürge Sonrası Feminizm, Afrikalı Kadın, Colonialism, Postcolonialism, Feminism, Postcolonial Feminism, African Woman
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ngugi wa Thiongo'nun 'Weep Not, Child', 'The River Between' ve Chimamanda Ngozi Adichie'nin 'Purple Hibiscus', 'Half of a Yellow Sun' adlı eserlerinde bulunan Afrikalı kadının postkolonyal temsilini incelemektir. Bu çalışmada, seçilmiş romanlardaki kadın karakterler, sömürge sonrası feminist çalışmalar ışığında yakından incelenmiştir. Bu çalışma, Ngugi ve Adichie'nin seçilmiş romanlarındaki farklı kadın tasvirlerini görme arayışına girişmiştir. Seçilmiş romanlardaki kadın karakterler sömürgecilik, feminizm ve sömürge sonrası feminizm bağlamında incelenmiştir. Ngugi'nin romanlarında daha çok geleneksel Afrikalı kadın karakterleri görürken, Adichie hem eğitimli hem de geleneksel Afrikalı kadın profiline yer vermektedir. Yazarların kadın karakter tasvirlerini daha iyi anlamak için bu çalışma, romanlarda bahsedilen bölgelerin ayrıntılı bir sosyal, politik ve tarihsel bağlamını da sunmaktadır. Bu çalışmada, postkolonyal yazarlar Ngugi ve Adichie'nin, çoğunlukla edebi eserlerde gölgede kalan, sömürgeleştirilmiş Afrikalı kadınları nasıl tasvir ettiklerini incelemeyi amaçlıyorum.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to explore the postcolonial representations of African woman in Ngugi wa Thiongo's 'Weep Not, Child', 'The River Between' and Chimamanda Ngozi Adichie's 'Purple Hibiscus', 'Half of a Yellow Sun'. In this study, female characters in the selected novels have been closely analyzed in the light of postcolonial feminist studies. This study embarked on a quest to see the different portrayals of African woman in Ngugi and Adichie's selected novels. While we see traditional African female characters in Ngugi's novels, Adichie gives place to both educated and traditional African female images. To have a better insight into the authors' portrayal of the female characters, this study also presents a detailed social, political, and historical context of the mentioned regions in the novels. In this study, I aim to examine how postcolonial writers Ngugi and Adichie represent colonized African women, mostly overshadowed in literary works.