Otel işletmelerinde etik liderlik algısının iş tatminine etkisi: Bursa örneği
The perception of ethical leadership in hotel businesseseffect on satisfaction: The example of Bursa
  1. Tez No: 671434
  2. Yazar: FATMA MELİKE KÖRPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜÇLÜ NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, İş Tatmini, Otel İşletmeleri, Bursa, Ethical Leadership, Job Satisfaction, Hotel Businesses, Bursa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların etik liderlik algısının iş tatmini üzerinde etkili olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca etik liderlik algısı ve iş tatmininin çalışanların demografik özellikleri ve istihdam durumları açısından herhangi bir farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Turizm sektöründe yapılan bu çalışmada hem ilgili literatürdeki eksikliği giderme hem de sektör açısından yöneticilere önermeleri açısından önem taşımaktadır. Ayrıca turizm sektöründe çalışan faktörünün önem taşıması sebebiyle otel işletmelerinin yönetimi konusunda fikir vereceği düşünülmektedir. Araştırmanın teorik kısmında etik, etik liderlik ve iş tatmini kavramları detaylı olarak açıklanmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında hipotezler geliştirilmiştir. Hipotezlerin sınanması için Bursa ilindeki 5 ve 4 yıldızlı turizm işletme belgesine sahip olan 10 otelden 150 çalışandan anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Araştırma da Brown, Trevino ve Harrison tarafından geliştirilen ve Tuna, Bircan ve Yeşiltaş'ın Türkçe 'ye uyarladığı etik liderlik ölçeği kullanılmıştır. İş tatmini içinse Brayfield ve Rothe'un (1951) geliştirdiği ve Yoon ve Thye'nın (2002:106) kısalttığı ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında etik liderlik uygulamalarının iş tatmini üzerinde pozitif bir etkisi olduğu ana hipotezi desteklenmiştir. Ayrıca çalışanların etik liderlik algılamalarının yaş, cinsiyet ve işletmedeki konumlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Bir diğer unsur olan iş tatmininde ise; cinsiyet ve çalışılan bölüme göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışma sonunda sektöre ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine whether the ethical leadership perception of employees has an effect on job satisfaction. In addition, it is aimed to determine whether ethical leadership perception and job satisfaction show any difference in terms of demographic characteristics and employment status of employees. This study in the tourism sector is important in terms of both eliminating the deficiency in the relevant literature and suggesting it to the managers in terms of the sector. In addition, it is thought that it will give an idea about the management of hotel businesses due to the importance of the employee factor in the tourism sector. In the theoretical part of the research, the concepts of ethics, ethical leadership and job satisfaction are explained in detail. In the application part of the research, hypotheses were developed. In order to test the hypotheses, data were collected from 150 employees from 10 hotels in Bursa, which have 5 and 4 star tourism operation certificates. The ethical leadership scale developed by Brown, Trevino and Harrison and adapted into Turkish by Tuna, Bircan and Yeşiltaş was used in the research. For job satisfaction, the scale developed by Brayfield and Rothe (1951) and shortened by Yoon and Thye (2002:106) was used. In the findings of the study, the main hypothesis that ethical leadership practices have a positive effect on job satisfaction was supported. In addition, it was determined that the ethical leadership perceptions of the employees differed significantly according to age, gender and position in the business. In job satisfaction, which is another element; It has been determined that there are differences according to gender and the department worked. At the end of the study, suggestions for the sector and researchers were presented.