Matematik dersi sınıf başarısı ile öğretmenlerin mesleki tutumları ve öz yeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between class succes and teachers professional attitudes and self-efficiency
  1. Tez No: 671550
  2. Yazar: MUSTAFA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SEDA SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Meslek Algısı, Öz-yeterlik, Sınıf Başarısı, Teaching Profession Perception, Self-efficacy, Class Achievement Level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Öğretmen eğitim sisteminin en önemli unsurudur. Eğitime ait hedefler ne kadar açıkça tanımlanırsa tanımlansın veya bir dersin içeriği ne kadar detaylı organize edilirse edilsin, hedefler ve içerik öğretmenler tarafından algılanmadıkça beklenilen sonuca ulaşmak mümkün değildir. Eğitim ve öğretim sürecinde öğretmenin başarısı, öğrencilerin başarısı ile ölçülmektedir. Öğretmenlerin görevlerini en iyi şekilde yapmaları ve sınıftaki öğrencilerin başarısını yükseltmesi birçok faktöre bağlıdır. Öğretmenin öz-yeterliliği ve mesleğine ilişkin tutumu, sınıf başarısını etkileyen en önemli faktörler arasındadır. Dolayısıyla öğretmenin mesleğine ilişkin tutumu ve öz-yeterliği bu kapsamda incelenmesi gereken konular arasındadır. Öz-yeterlilik, öğretmenin başarılı olacağına dair inancı olarak ifade edilirken, mesleki tutumu ise öğretmenin öğretmenlik mesleğine ilişkin duygu, düşünce ve davranışlarını içermektedir. Dolayısıyla öz-yeterliliği ve mesleki tutumu yüksek olan öğretmenlerin, sınıf başarısına etkisinin daha yüksek olması beklenmektedir. Bu çalışmada, öğretmenlerin mesleki tutumları ile öz yeterliliklerinin sınıf başarısı üzerindeki etkiyi ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Türkiye genelinde şubeleri olan bir özel okulun 116 sınıfının matematik dersi başarısı incelenmiştir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9.sınıf öğrencilerine her ay uygulanan başarı değerlendirme testlerinin ortalaması alınarak sınıf başarısı belirlenmiştir. Bu sınıflara eğitim veren öğretmenlere de öğretmenlik meslek tutum ölçeği ile öğretmenlik öz-yeterlik ölçeği uygulanmıştır. Yapılan araştırmada öğretmenlerin mesleki tutumları ve öz- yeterlikleri ile eğitim verdikleri sınıfların başarısı arasında ilişki saptanamamıştır. Araştırma sonuçlarına göre sınıf başarısının öğretmenin cinsiyetine göre farklılık gösterdiği, kadın öğretmenlerin eğitim verdiği sınıfların başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The teacher is the most important element of the education system. No matter how clearly educational goals are defined or how detailed the content of a lesson is organized, it is not possible to reach the expected result unless the goals and content are perceived by teachers. The success of the teacher in the education process is measured by the success of the students. Teachers' ability to perform their duties in the best way and increase the success of students in the classroom depend on many factors. Teacher's self-efficacy and attitude towards his profession are among the most important factors affecting classroom success. Therefore, the attitude and self-efficacy of the teacher about his profession are among the issues that should be examined in this context. While self-efficacy is expressed as the belief that the teacher will be successful, his professional attitude includes the teacher's feelings, thoughts and behaviors about the teaching profession. Therefore, teachers with high self-efficacy and professional attitude are expected to have a higher effect on classroom success. This study aims to measure the effect of teachers' professional attitudes and self-efficacy on classroom success. In this context, a study was conducted on 116 classes of a private school with branches throughout Turkey and mathematics teachers teaching in these classes. Class success was determined by taking the average of the success assessment tests applied to 9th grade students every month in the 2018-2019 academic year. The teaching attitude scale and the teaching self-efficacy scale were also applied to the teachers teaching these classes. In the study, no relationship was found between the professional attitudes and self-efficacy of teachers and the success of the classes they teach. According to the results of the research, it was determined that classroom success varies according to the gender of the teacher, and the success of the classes where female teachers teach is higher.