Küresel dönemde kamu politikalarının dönüşümü: TÜSİAD etkisi
The transformation of public policies under globalisation: The effect of TÜSİAD
- Tez No: 671621
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÖVGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: TÜSİAD, kamu politikası, yönetişim, karar verme yaklaşımları, tematik içerik analizi, TÜSİAD, public policy, governance, decision-making approaches, thematic content analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Türkiye'de kamu politikası çalışmaları, son zamanlarda hız kazanmış ve bu çalışmalar sayesinde özellikle 1980 sonrası dönemde küreselleşme ve yönetişim ile birlikte, karar verme aşamasında çok aktörlü bir yapının geliştiği görülmüştür. Bu çalışma söz konusu çok aktörlü yapılanma çerçevesinde, TÜSİAD'ı hem yöneten hem de yönetilen konumda ele alarak, kamu politikası karar verme sürecinde etkin bir aktör şeklindeki görünümünü analiz etmeyi amaçlamıştır. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilini sağlayan TÜSİAD, yayınladığı raporlarla Türkiye'deki kamu politikası sürecinde özellikle karar verme aşamasını etkilemektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, kamu politikası kavramı ve kamu politikası sürecinde yer alan aktörler, TÜSİAD ilişkileri ile beraber tarihsel- mekânsal ölçekte incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, kamu politikası karar verme yaklaşımları ve yönetişim bağlamında TÜSİAD ele alınmıştır. Karar verme yaklaşımları, kamu politikaları disiplinindeki ayrıştırıcı nitelikleriyle incelenmiş ve bu açıdan Türkiye'deki kamu politikalarının görünümü, tarihsel bir değerlendirmeyle analiz edilmiştir. Bununla birlikte, Dünya Bankası yönetişim parametreleri kullanılarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yönetişim parametrelerinin değişimi ortaya konmuş ve buradaki verilerde, TÜSİAD etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bu etkideki değişimin boyutunu detaylandırmak açısından NVivo programı ile bir tematik içerik analizi yapılmıştır. Buradaki nitel araştırma bulgularından hareketle, TÜSİAD'ın kamu politikası üretimindeki etkisi açıklanmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ise ileride yapılacak olan çalışmalara ve kamu politikalarına ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, the public policy studies in Turkey have gained momentum and especially in the post-1980 period, together with globalization and governance, they uncovered a development of a multi-actor structure in the decision-making process. This study, within the framework of this multi-actor structuring, aimed to analyzed TÜSİAD's position as an effective actor in the decision-making process of the public policy, by considering TÜSİAD's position as both governing and governed. TÜSİAD, representing both private sector and non-governmental organizations, has a particular effect on the decision-making phase of the public policy process in Turkey with its published reports. In the first part of the study, the concept of public policy and the actors involved in the process were examined at a historical-spatial scale with regard to their connections to TÜSİAD. In the second part of the study, TÜSİAD was discussed within the context of decision-making approaches of the public policy and governance. Decision-making approaches were examined with their distinctive characteristics set within the discipline of public policy and an overview of public policy in Turkey were conducted by evaluating the historical perspective in this respect. Furthermore, using World Bank governance parameters, the fluctuation of governance parameters in both developed and developing countries were revealed and thanks to these data, the effect of TÜSİAD has been investigated. In the last part of the study, a thematic content analysis is conducted with the NVivo program, in order to exemplify the extent of the alteration of this effect. Based on the qualitative research indications, the effect of TÜSİAD on the public policy formation were explained. In accordance with the information obtained from this research, an evaluation was performed regarding future research and the public policy.