Lojistik organizasyon olarak Antalya Limanı'nın bölgesel kalkınmadaki rolü: TR61 Bölgesi'nde faaliyet gösteren dış ticaret firmaları üzerinde bir araştırma
The role of Antalya Port in regional development as a logistic organization: A research on foreign trade companies operating in TR61 Region
  1. Tez No: 671705
  2. Yazar: KEZİBAN DEMİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liman, Bölgesel Kalkınma, TR61 Bölgesi, Lojistik, Port, Regional Development, TR61 Region, Logistics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bölgesel kalkınma temelinde, ülkede yer alan coğrafi bölgelerin iktisadi büyümeden dengeli olarak pay almalarını öngören plan ve politikalar hazırlama gayretidir. Kalkınma süreci yerelden başlamakta ve küresel ölçekte anlam bulmaktadır. Limanlar ekonomik dengesizliklerin giderilmesi ve bölgesel kalkınmanın sağlanması noktasında önemli lojistik bağlantılardır. Limanların faaliyetlerinin etkinliği, oluşturduğu iş hacmi, istihdam gibi unsurlar bölge kalkınmasında etkili olabileceklerini göstermektedir. Isparta, Antalya, Burdur illerini kapsayan İBBS Düzey 2 sınıflamasına göre TR61 Bölgesi; kaynakları, gerekli altyapısı, ülke geneline nazaran ucuz iş gücü ve işgücü istihdamının büyük bir bölümünün hizmet sektöründe olması gibi faktörlerle lojistik merkez olabilme potansiyeline sahiptir. Ulusal, bölgesel ve yerel aktörlerce limanların öneminin anlaşılması, ülkelerin gelişmişlikleri bağlamında önem arz etmektedir. Bu motivasyonla hazırlanan çalışmada bölgede faaliyet gösteren ve Antalya Limanı'nı kullanan dış ticaret firmaları üzerinde bir araştırma yapılarak Antalya Limanı'nın bölgesel kalkınmaya olan etkileri incelenmiş, Antalya Limanı ve TR61 Bölgesi istatistiklerine de yer verilerek çalışmanın literatüre katkı sağlaması ve karar vericilere rehberlik etmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden biri olan Betimsel Analiz Yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yöntem doğrultusunda, lojistik organizasyon olarak Antalya Limanı'nın bölgesel kalkınmaya etkileri konusundaki, firma ve liman yetkililerinin algılarını keşfetmeye yönelik olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak farklı katılımcıların deneyimlerine ulaşılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda görüşmeler, Port Akdeniz Limanı'nda idari yapıda görev alan yetkililer ve TR61 Bölgesi'nde (Antalya-Isparta-Burdur) faaliyet gösteren ve Antalya Limanı'ndan hizmet alan dış ticaret firmalarının yetkilileri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar destekli nitel veri analiz programı kullanılarak çözümlenmiştir. Ortaya çıkan tema ve alt temalar araştırmacılara birçok yeni araştırma konusunu gündeme getirmiştir. Ayrıca araştırma yöntemini güçlendirmek adına görüşmeler esnasında elde edilen müşteri algıları neticesinde Antalya Limanı SWOT analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda Antalya Limanı'nın bölgede bulunmasının ithalat ve ihracat hareketlerinde etkili olduğu, ticareti kolaylaştırıcı etki yarattığı vurgusu ortaya çıkmış ve TR61 Bölgesi'nde kalkınma düzeyinin Antalya Liman'ı vasıtasıyla nasıl artırılabileceği üzerine çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
On the basis of regional development, it is an effort to prepare plans and policies that envisage a balanced share of the geographical regions in the country from economic growth. The development process starts from the local and finds meaning on a global scale. Ports are important logistical links at the point of eliminating economic imbalances and ensuring regional development. Factors such as the efficiency of the activities of the ports, the volume of business they create and employment show that they can be effective in the development of the region. TR61 Region according to NUTS Level 2 classification covering the provinces of Isparta, Antalya, Burdur; It has the potential to become a logistics center with factors such as its resources, necessary infrastructure, cheap labor compared to the country in general, and the fact that a large part of labor force employment is in the service sector. Understanding the importance of ports by national, regional and local actors is important in the context of countries' development. In this study, prepared with this motivation, a research was conducted on the foreign trade companies operating in the region and using the Antalya Port, and the effects of Antalya Port on regional development were examined. The research was carried out with the Descriptive Analysis Method, which is one of the qualitative research designs. In line with the method, semi-structured interviews were conducted to explore the perceptions of companies and port authorities on the impact of Antalya Port on regional development as a logistics organization. It is aimed to reach the experiences of different participants by using maximum diversity sampling. In this context, the meetings were held with the officials working in the administrative structure of Port Akdeniz and the foreign trade companies operating in the TR61 Region (Antalya-Isparta-Burdur) and receiving service from Antalya Port. The obtained data were analyzed using a computer-assisted qualitative data analysis program. The emerging themes and sub-themes have brought many new research topics to the agenda for researchers. In addition, in order to strengthen the research method, SWOT analysis of Antalya Port was made as a result of customer perceptions obtained during the interviews. As a result of the research, it was emphasized that the presence of Antalya Port in the region was effective in import and export movements and had a facilitating effect on trade, and solutions were offered on how to increase the level of development in the TR61 Region through Antalya Port.