Halkla ilişkiler kavramı ekseninde Türkiye ve ABD örneğinde toplum destekli polislik uygulamaları: Karşılaştırmalı bir analiz
In the scope of public relationship, examples of Turkish and The USA community policing implications: A comparative analysis
- Tez No: 671829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Toplum Destekli Polislik (TDP), Problem Odaklı Polislik (POP), Türkiye-ABD TDP uygulamaları karşılaştırması, Toplum Odaklı Polislik Servisleri Ofisi (COPS), Public relations, Community-Oriented Policing (COP), Problem-Oriented Policing (POP), the comparisons of the COP implications of Turkey and USA, Office of Community-Oriented Policing Services (COPS)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 419
Özet
Küreselleşme süreci ve bilişim alanında yaşanan gelişmeler kapsamındaki sosyal ve teknolojik dönüşümler yeni güvenlik anlayışlarının gündeme gelmesine sebep olmuştur. Ülkelerin demokratik gelişimleriyle birlikte, devlet-vatandaş ilişkileri de yön değiştirmeye başlamış, asimetrik iletişim yerine iki yönlü simetrik halkla ilişkiler modelleri benimsenmeye başlanmıştır. Toplum destekli polislik (TDP) anlayışı da bu gelişmelerin bir ürünüdür. Bu çalışmada, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri TDP anlayışları ve uygulamaları teorik ve pratik örnekler kapsamında incelenerek mukayese edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, nitel araştırma yöntemi kapsamındaki, belgesel tarama, gözlem, içerik analizi (betimsel analiz) teknikleri ve daha önce yapılmış olan bazı saha çalışmalarına ait çapraz durum analizleri verileri kullanılarak sonuç kısmında yorumlanacaktır. Yapılan analizler ve karşılaştırmalar sonucunda, her iki ülke bazında, TDP faaliyetlerinin amaç ve yöntemsel farklılıklarla uygulandığı, TDP uygulamalarının toplumsal ve organizasyonel değişimlere olumlu katkı sağladığı, araştırmaların benzer değişkenler üzerine yapıldığı ancak gerek yönetim sistemi gerekse toplumsal yapı farklılıkları sebebiyle araştırma bulgularının farklılıklar gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social and technological transformations within the scope of the globalization process and developments in the field of informatics have led to the emergence of new security concept. With the democratic development of countries, state-citizen relations have also begun to change from an asymmetrical form of communication to two-way symmetrical public relationship models. Community-Oriented Policing (COP) is a product of these developments. In this study, COP understanding and implications in Turkey and the United States are examined to discover the similarities and the differences, to identify the best practice strategies. In the study, the data obtained from secondary sources and researches regarding the subject are interpreted in the conclusion part by means of documentary review, observation, content analysis (descriptive analysis) and cross-case analysis techniques of previous field studies within the scope of qualitative research method. As a result of the analyzes and comparisons, these findings have found; COP activities are implemented with different purposes and strategies in two countries; COP activities have positively contributed to social and organizational changes in both countries; research on COP implications on similar variables, but research revealed different findings due to differences in management systems and social structures.