Köy enstitülerinin kırsal kalkınmadaki rolünün değerlendirilmesi ve günümüz perspektifinden bir kıyaslama
Evaluation of the role of village institutes on rural development and a comparison from today's perspective
- Tez No: 671847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞA BAŞAR SARIİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye'de kalkınma çabalarının hayata geçirilmesinin başlangıcı olarak Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonraki dönemde yapılan çalışmalar göze çarpmaktadır. Savaştan yeni çıkmış ve yeni kurulmuş olan Cumhuriyet'te hemen her alanda yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanların başında eğitim gelmektedir. Öyle ki okur-yazar oranını çok düşük düzeylerde olduğu bu dönem, bir anlamda eğitimin sıfırdan kurgulanmasını gerektirir niteliktedir. Bu bağlamda, en büyük ihtiyaç eğitimcilere duyulmaktadır. Ülkede eğitimci yokluğu aşılması gereken bir sorundur. Bu sorun, askerde eğitim almış olan er ve erbaşlarla aşılmaya başlanmış ve böylelikle Köy Öğretmenleri Projesi ortaya çıkmıştır. Köy öğretmenleri, kırsal kalkınmanın en önemli aktörleri içerisinde yer almaktadırlar. Bu öğretmenler, kırsal bölgelerde yaşayan insanlara okuryazarlığı öğretecek olan öğretmenleri yetiştirmekle görevlidirler. 1935 yılında başlayan bu süreç, 1940'a gelindiğinde dünya çapında beğeni alan ve kalkınmada büyük öneme sahip olan Köy Enstitülerini doğurmuştur. Köy Enstitüleri, merkezi köylerde kurulan okullar niteliğinde olup yakın çevresinden köylü çocuklarını eğitmek ve onlardan eğitimci yetiştirmek amacıyla kurulmuş kalkınma kurumlarıdır. Hayata geçirildikleri dönemden kapatılmalarına kadar ki süreçte 21 Köy Enstitüsü faaliyet göstermiş ve teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimle de kırsal ekonominin ayağa kalkmasını sağlamışlardır. Köylerde yaşayan hem erkek hem de kız çocuklarına eğitim veren bu kurumlar, okur yazar oranını faaliyette kaldıkları dönem içerisinde bulunduğu noktadan çok daha yukarılara çıkarmışlardır. Eğitimin yaygınlaştırılması, eğitimde kadın erkek ayrımının giderilmesi, pozitif cinsiyet ayrımcılığı ve tarımsal kalkınma konularında öncülük etmişlerdir. Bunula birlikte ülkenin özellikle de kırsal kesim için hem ekonomik hem de sosyal bakımdan kalkınma öncüleri olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The studies conducted in the period immediately after the establishment of the Republic as the beginning of development efforts in Turkey are outstanding. There is a need for restructuring in almost every field in the Republic, which has just emerged from the war and has been newly established. Education comes at the beginning of these areas. So much so that this period, when the rate of literacy is very low, in a sense, requires the construction of education from scratch. In this context, the greatest need is for educators. The lack of educators in the country is a problem that must be overcome. This problem was started to be overcome by the soldiers and soldiers who were trained in the military, and thus the Village Teachers Project emerged. Village teachers are among the most important actors of rural development. These teachers are tasked with training teachers who will teach literacy to people living in rural areas. This process, which started in 1935, gave birth to the Village Institutes, which were appreciated worldwide and had a great importance in development in 1940. Village institutes are schools established in central villages and are development institutions established to educate the children of villagers from their immediate surroundings and to train educators from them. 21 Village Institutes have been active in the period from the time they were put into practice until they were closed, and they ensured the recovery of the rural economy with practical training as well as theoretical training. These institutions, which provide education to both boys and girls living in the villages, have increased the literacy rate much higher than the point they were in during their stay. They have pioneered in disseminating education, eliminating gender discrimination in education, positive gender discrimination and agricultural development. However, they have been the pioneers of development both economically and socially for the country, especially for the rural areas.
Benzer Tezler
- Köy enstitülerinin Türkiye'nin kalkınma sürecindeki yeri
The role of the village institutions in the development process of Turkey
NESLİHAN SAKA
- Cumhuriyet Dönemi'nde kırsal kalkınma politikaları örnek bir model: Köy enstitüleri
Rural development policies in the Republic Period a sample model: Village institutes
EZGİ KAPLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Şehircilik ve Bölge PlanlamaMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜRRİYET GÜLSÜN ÖĞDÜL
- Conservation of village institutes as a heritage of Early Republican period: Ivriz Village Institute
Erken Cumhuriyet Dönemi kültürel miras alanı olarak köy enstitülerinin korunmasi; İvriz Köy Enstitüsü örneği
AZİME ALADAĞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
MimarlıkOrta Doğu Teknik ÜniversitesiKültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
- The role of education on women's empowerment: The case of Village Institutes in Turkey, 1940-1946
Kadınların güçlenmesinde eğitimin rolü: Türkiye'deki Köy Enstitüleri örneği, 1940-1946
ÇİĞDEM BİRCED
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Siyasal BilimlerBoğaziçi ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KADİRBEYOĞLU