Çocuğunda ailesel akdeniz ateşi olan ebeveynlerin bakımyükü ve etkileyen faktörler
Çocuğunda ai̇lesel akdeni̇z ateşi̇ olan ebeveynleri̇n bakimyükü ve etki̇leyen faktörler.
- Tez No: 671923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE ŞEYDA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada çocuğunda Ailesel Akdeniz ateşi (AAA) olan ebeveynlerin bakım yükünü ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipte yapılmış olan bu araştırmanın örneklemini İzmir'de bulunan bir üniversite hastanesinin pediatrik romatoloji polikliniğinde, AAA tanısı ile tedavi ve izlemi yapılmakta olan 170 çocuğun ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırma Mart – Nisan 2018 tarihleri arasında Pediatrik Romatoloji Polikliniğinde yürütülmüştür. Veriler üç bölümden oluşan 27 soruluk bir anket formu ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Ebeveynler orta derecede bakım yüküne sahiptir (ZBYÖ: 22.45 ± 11.49 puan). Ebeveynin yaşı, cinsiyeti, aile tipi ve yaşadığı yerile bakım yükü arasında ilişki saptanmamıştır. Lise mezunları ilkokul mezunlarına göre daha az bakım yüküne sahiptir (p=0.008). Çalışmayan ve ekonomik durumunu“muhtaç durumdayım ve zorlukla geçiniyorum”olarak belirten ebeveynlerin bakım yükünün daha fazla olduğu belirlenmiştir (sırasıyla p=0.004) ve p0.05). Tanı süresi, kolşisin kullanım süresi ve çocukta ek bir sağlık sorunun bulunmasının ebeveynin bakım yükü üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (p0.05), alınan bilginin yeterli olduğunu düşünen ebeveynlerin bakım yükü yetersiz olduğunu düşünen bireylere göre daha azdır (p=0.004). AAA'lı çocuk ve ebeveynlerine bakım veren sağlık çalışanları ebeveynlerin bakım yükünü arttıran ve azaltan faktörleri değerlendirmelidir. Ebeveynlerin gereksinimlerine yönelik planlı ve sürekli eğitim programları oluşturmalı ve uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the care burden and the affecting factors of parents having a child with Familial Mediterranean Fever (FMF). The sample of this study, which has descriptive design, consisted of 170 parents of the children who were followed with FMF diagnosis in the pediatric rheumatology outpatient clinic of a university hospital. The study was carried out between March and April 2018. The data were collected using a questionnaire consisting of 27 questions and the Zarit Care Burden Scale (ZBYÖ). The data were evaluated using the SPSS 22.0 statistical package program. Parents had care burden in moderate level (ZBYÖ: 22.45 ± 11.49 points). There was no relationship between care burden and parents' age, gender, family type, and place of residency. High school graduates had less care burden than primary school graduates (p = 0.008). Parents who did not work and reported economic status as“I am in need and I live with difficulty”were found to have higher care burden (p = 0.004 and p 0.05). It was determined that the duration of diagnosis, the duration of colchicine use and the presence of an additional health problem in the child had a significant effect on the care burden of the parents (p 0.05), burden of care of parents reported that information received was adequate were less likely than those who reported that information was inadequate (p = 0.004). Health care providers who care for children with FMF and their parents should evaluate the factors that increase and decrease the care burden of parents. Planned according to the needs of parents and continuous training programs should be established and implemented for the parents.
Benzer Tezler
- Ailesel Akdeniz ateşi olan çocuklarda subklinik enflamasyon belirteçleri
Subclinical inflammation markers in children with familial mediterranean fever
BURCU ÖZKAN KIRGIN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2018
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bilimleri ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ASLI ÇELEBİ TAYFUR
- Ailevi Akdeniz Ateşi tanılı çocuklarda bağırsak geçirgenliğinin araştırılması
Investigation of intestinal permeability in children with Familial Mediterranean Fever
HÜSNA KALAY
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2023
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıNecmettin Erbakan ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET OSMAN KILIÇ
- Karaciğer tümöründe antioksidan sistem ve kolşisinin etkisi
Antioxidant system in liver tumor and the effect of colchicine on liver tumor
NECMİYE CANACANKATAN
- Aktif ve remisyondaki jüvenil idiopatik artrit ve ailesel Akdeniz ateşi olgularında serum vitamin D düzeyleri
Serum vitamin D levels in activation and remission periods of patients with juvenile idiopathic arthritis and familial Mediterranean fever
AYDİLEK DAĞDEVİREN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2014
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET TAYYAR ARVAS
- Öğretim elemanlarının kariyerde durgunluk kaynaklarına ilişkin görüşleri
The opinions of faculties about resources of stagnation in career
MERVE DURUSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimAkdeniz ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇİĞDEM APAYDIN