Tereke kayıtlarından hareketle şiran kazasında sosyo-ekonomik hayat (1893-1911)
Socio-economic life in jurisdiction of şiran according to tereke records (1893-1911)
- Tez No: 671985
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Şiran Kazası, Tereke, Court Records, Tereke Records, Şiran
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel ve ekonomik hayatının aydınlatılması hususunda önemli bir yere sahip olan kaynaklardan biri de şer'iyye sicilleri içerisinde bulunan tereke kayıtlarıdır. Bu kayıtlar tereke sahiplerinin geride bırakmış oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul mallar ile birlikte alacak, borç ve mehir gibi birçok yönden sosyal ve ekonomik hayata dair bilgiler vermektedir. Yapılan çalışma, 1893-1911 yılları arasında 8191 ve 8192 numaralı Şiran Şer'iyye Sicilleri içerisinde bulunan toplamda 124 adet tereke kaydından hareketle elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirilmeye çalışılmıştır. Şiran kazasına ait tereke kayıtlarına göre yapılan çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amaç, yöntem ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde şer'iyye sicilleri, tereke kayıtları ve kayıtların oluşturulmasında izlenen usul, tereke üzerinde hak sahibi olan kişiler ve Şiran kazası hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Şiran Şer'iyye Sicilleri içerisinde kayıtlı olan ve 1893-1911 yılları arasında bulunan 124 adet tereke kaydı incelenerek tereke sahiplerinin isimleri, ikamet yerleri, unvanları, lakapları ve meslekleri, medeni durumları ve varisleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise kişilerin servet miktarları, bu miktarlara göre ekonomik durumları, malları arasında bulunan menkul ve gayrimenkul mal grupları hakkında bilgi verilerek Şiran kazasının sosyo-ekonomik yapısı aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tereke records wich can be found in court records, has an importance to enlightenment of social and cultural life. Those records includes the deceased person's debt and receivables, chattel, premises and mehir wich has an importance to evaluating the social and cultural life. İn this work 124 tereke records evaluated between the time span 1839 to 1910 wich in the 8191 and 8192 numbered court records. The thesis work consist of prolouge and three sections. İn the prolouge section the aim, method and scope of the thesis clarified. Than in the first chapter informations on court and tereke records, the creating method of them, the legal inheritents and jurisdiction of Şiran exhibited. The second chapter, the names, dwellings, titles, cognomens and marital status, heirs and Works of the deceased person extracted from the 124 records wich recorded 1893-1911. İn the third chapter, the total assets of the deceased, including chattel and premises examined and evaluated the social and economic life of the Şiran.