Modern dünya-sistem anlatısı ve yöneltilen eleştirilerin epistemolojik bağlamı
Modern world-system narrative and epistemological context of its critics
- Tez No: 672045
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Modern Dünya-Sistem, Dünya-Sistemleri Analizi, Immanuel Wallerstein, Modern World-System, Modern World-Systems Analysis, Immanuel Wallerstein
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Modern Dünya-Sistem Anlatısı; Immanuel Wallerstein'in Dünya-Sistemleri Analizi perspektifinden; yaklaşık beş yüz yıldır var olduğunu öne sürdüğü kapitalist dünya-ekonominin gelişim, dönüşüm ve gerilim dinamiklerini sunduğu bir analiz çerçevesidir. Wallerstein, bu analiz çerçevesinin sunumunu temelde dört ciltlik Modern Dünya-Sistem serisi ile aktarmıştır. Bu tez kapsamında, "Kapitalizmin gelişim öyküsünü sistematize etmeye yönelik olan Modern Dünya-Sistem anlatısına yöneltilen eleştirilerin Dünya-Sistemleri Analizi perspektifiyle ilişkisi araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, Dünya-Sistemleri Analizi'nin epistemolojik anlamının, Modern Dünya-Sistem anlatısının geniş bir özetinin ve Modern Dünya-Sistemi anlatısına getirilen eleştirilerin sunumunu içerir. Dünya-Sistemleri Analizi perspektifinin 19.yy sosyal bilimsel araştırmadan toplumsal gerçekliği kavrama da analiz birimi ve analiz biçimi ekseninde ayrışmasının yol açtığı düzlem farklılaşması, Modern Dünya-Sistem anlatısına getirilen eleştirilerin salt tarihi uyuşmazlıklarla ilişkili olmayıp epistemolojik kökleri olduğuna da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Modern World-System narrative; from the perspective of Immanuel Wallerstein's Analysis of World-Systems; it is an analysis framework in which it presents the development, transformation and tension dynamics of the capitalist world-economy, which it claims to have existed for nearly five hundred years. Wallerstein basically conveyed the presentation of this analysis framework in the four-volume Modern World-System series. Within the scope of this thesis, the relationship between the criticisms directed at the Modern World-System narrative, which is aimed at systematizing the development story of capitalism, and the World-Systems Analysis perspective is investigated. For this purpose, the study includes the presentation of the epistemological meaning of World-Systems Analysis, a broad summary of the Modern World-System narrative, and the criticisms brought to the Modern World-System narrative. The plane differentiation caused by the separation of the World-Systems Analysis perspective from 19th century social scientific research on the axis of analysis unit and analysis style in understanding social reality indicates that the criticisms brought to the Modern World-Systems narrative are not only related to historical inconsistencies but also have epistemological roots.