Türk Ceza Kanunu'nda resmi belgede sahtecilik suçları
The crimes of forgery in official documents in Turkish Penal Code
  1. Tez No: 672263
  2. Yazar: SONGÜL YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sahtecilik, Kamu Güveni, Belge, Resmi Belge, Türk Ceza Kanunu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çalışmamızda, kamu güvenine karşı işlenen suçlardan biri olan ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 204. maddesinde düzenlenen ''Resmi Belgede Sahtecilik Suçları'' incelenmiştir. Bu amaçla suçların oluşumu ile ilgili teorik bilgiler açıklanırken, bir yandan da suçların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla, yüksek mahkeme kararları, doktrinde yer alan farklı görüşler ile güncel gelişmelere yer verilmiş ve konuyla ilgili daha önce yazılmış benzer çalışmalardan yararlanılmıştır. Ayrıca, suçların 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemesi bakımından benzer ve farklı yönlerine değinilmiştir. Çalışmamızda amaç, teknik bilgi gerektiren ve gelişen teknoloji ile birlikte daha da karmaşık hale gelen resmi belgede sahtecilik suçlarında oluşan sorunlara ve tereddütlere çözüm getirmektir. Tezimiz üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, suçlara ilişkin genel bilgilere yer verilip özellikle sahtecilik kavramı, sahtecilik suçlarının ortak özellikleri, belge, belgenin unsurları ve türleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, suçların maddi unsurları, manevi unsuru, hukuka aykırılık unsuru ve suçların nitelikli unsurları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise suçların özel görünüş şekilleri, ceza muhakemesine ilişkin bilgiler ve bazı özel durumlara yer verilmiştir. Tezin sonunda, yapılan inceleme neticesinde ulaşılan sonuçlar ortaya koyularak çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we will investigate the crime of forgery in official documents which is one of offenses committed againist the public confidence and regulated in the article 204 of Turkish Penal Code numbered 5237. In this thesis, on the one hand, the theoretical information about the accorrence of crimes is explained on the other hand, to make the understanding of crime much easier, high court decisions, different perspectives in the doctrines and curent developments have been analysed. We have also mentioned about the different and similar aspects of offense as issued in the abolished Turkish Penal Code numbered 765. The forgery of official documants necessitates technical information and it has become more complicated with the developing technology. Therefore, our purpose in this study is to find solutions to the problems and hesitations about the offences of fraud in the official documents. Our thesis consists of 3 sections. In the first; we have focused on the general information crime, especially the term forgery, common features of offenses of forgery, the document, the elements of decument and the types of documentation. In the second section; we have explained the material elements of crime and moral element of crime, qualified forms of crime and the unlawfulness element of crime. In the third section; we have mentioned special forms of crime, information about the criminal procedure law and some spesific cases. Finally, we have concluded the thesis, revealing the results of this study. Key words : Forgery, Public Confidence, The document, The Official Document, Turkish Penal Code.