Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between pre-school teachers level of loving children and their teaching attitude
- Tez No: 672289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KANAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Sevme, Okul Öncesi Öğretmenliği, Tutum, Öğretmenlik Tutumu, Child, Loving Children, Preschool Teacher, Attitude, Teaching Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Ölçme araçları Türkiye'de birçok şehirde görev yapan öğretmenlere ulaştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise evren içerisinden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları“Barnett Çocuk Sevme Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum Ölçeği”dir. Araştırmada katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Öğretmenlerin tutum ölçeği ve çocuk sevme ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının demografik ölçeğe göre analiz edilmesinde verilerin normal dağılmadığı görüldüğü için Mann-Whitney U ile Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Analizler sonucunda çalışma yapılan grubun çocuk sevme düzeyi ve öğretmenlik mesleği tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışma grubunun çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumlarının her alt boyutunda pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri arttıkça öğretmenlik tutum puanlarının artış gösterme eğiliminde olduğu, çocuk sevme düzeyleri azaldıkça ise öğretmenlik tutum puanlarının azaldığı söylenebilir. Öğretmenlerin çocukları sevmesi, onlara değer vermesi ve bu işi severek yapmasının kişinin meslek hayatını olumlu ve etkili şekilde sürdürmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Analysıs Of The Relatıonshıp Between Pre-School Teachers Level Of Lovıng Chıldren and Theır Teachıng Attıtude The study was conducted in order to examine the relationship between preschool teachers child loving levels and their teaching attitudes in terms of different variables. Relational scanning model was used in the research. Preschool teachers constitute the working universe of this research. Measurement tools were delivered to teachers working in many cities in Turkey. The study group of the research consists of preschool teachers who are determined from the universe by simple random sampling method and volunteering to participate in the study. The data collection tools of the research are“Barnett Child Loving Scale”and“Teachers Attitude Scale towards Teaching Profession”. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of the data obtained from the participants in the study. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H tests were used because it was observed that the data were not distributed normally in the analysis of the average scores of teachers from the attitude scale and the child love scale according to the demographic scale. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was found between the child loving level and teaching profession attitudes of the study group. It was observed that there were positive and significant relationships in each sub-dimension of the child-loving levels of the study group and their teaching attitudes. According to these results, it can be said that as the level of child love of preschool teachers increases, their teaching attitude scores tend to increase, and as their level of love for children decreases, their teaching attitude scores decrease. It is thought that teachers loving and valuing children and doing this job will help a person to continue persons professional life in a positive and effective way.