The examination of emotional intelligence among middle school students in terms of parental attitudes
Ortaokul öğrencilerinde duygusal zekanın ebeveyn tutumları açısından incelenmesi
- Tez No: 672343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: duygusal zeka, ebeveyn tutumları, duygu, ebeveyn stili, ortaokul öğrencileri, emotional intelligence, parental attitudes, emotion, parenting styles, middle school students
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerini ve ebeveyn tutumlarını araştırmak amaçlanmıştır. Uygulama öncesinde ebeveynlere yapılan çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Ek olarak, ebeveynler çocuklarının da araştırmaya katılmasına izin vermişlerdir. Ölçekler online ortamda uygulanmıştır. Çalışmanın örneklemi 196 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri ve ebeveynleri oluşturmuştur. Öğrencilerin duygusal zeka düzeylerini belirlemek için Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği Çocuk Formu EQ-i formu kullanılmıştır. Öğrencilerin duygusal zeka düzeyleri; öğrencilerin ve ebeveynlerinin skorlarının toplanıp ikiye bölünmesi ile elde edilmiştir. Öğrencilerin anne baba tutumlarını belirlemek için Anne Baba Tutum Ölçeği uygulanmıştır. vi Sonuçlara göre, kız öğrenciler Bar-On EQ-i testinde bireyiçi, bireylerarası, stres yönetimi, uyum ve toplam puan alt boyutlarında erkek öğrencilerden yüksek puan almıştır. Ayrıca, kız öğrenciler Anne Baba Tutum Ölçeği'nin tüm alt boyutlarında erkek öğrencilerden yüksek puan almıştır. 5. Sınıf öğrencileri Bar-On EQ-i testinde bireyiçi, bireylerarası, genel ruh hali ve olumlu etki alt boyutlarında diğer sınıf düzey öğrencilerinden yüksek puan almıştır. Çalışmaya katılan erkek ebeveynlerin yani babaların eğitim düzeyi ile hiçbir alanda korelasyon ilişkisi bulunmamıştır. Bar-On EQ- testinde annesinin eğitim düzeyi yüksek lisans/doktora olan öğrencilerin bireyiçi ve bireyerarası puanları diğer öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, annesi üniversite, yüksek lisans ve doktora mezunu olan öğrenciler, genel ruh hali alt boyutunda diğer öğrencilerden daha yüksek puan almıştır. Son olarak, Bar-On EQ-i testinin tüm alt boyutları ile Anne Baba Tutum Ölçeği' nin kabul/ilgi alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating emotional intelligence and parents attitudes in middle school children. Utilization permit is received by approval of parents before the application. This approval also comprised that all parents consented to attend with their children for this examination. The scales are examined online. The sample included of 196 attendees recruited from 5th, 6th, 7th and 8th grades students and their parents. In order to determine children's emotional intelligence levels, Bar-On Emotional Quotient Inventory Youth Version EQ-i has been applied to both parents and children. Bar-On EQ-i scores which is calculated by dividing the sum of parents' and chidren's scores. In order to determine parents attitudes, Parental Style Inventory has been used. Results indicated that female students had statistically significant higher scores than male students' in terms of intrapersonal, interpesonal, stress management, adaptability subscales and total scores of Bar-On EQ-i Youth Version. Also, female students had statistically significant higher scores than male students' in terms of all subscales of Parental Style Inventory. 5th grade students had statistically significant iv higher score than other grades' in terms of subscales of intrapersonal, interpesonal, general mood, positive impression and total scores of Bar-On EQ-i. In all categories, fathers' education level was not correlated any item. Regarding Bar-On EQ-i correlation results, subscales of intrapersonal and interpersonal subscales, children whose mothers have master or doctoral degree education level had statistically significant higher score than others. Besides, in general mood subscale, children whose mothers have bachelor, master or doctoral degree education level statistically significant higher score than others. Finally, regarding the consequences of correlation between subscales of Bar-On EQ-i and Parental Style Inventory, it founded that statistically significant positive correlation between PSI subscale of acceptance/involvement and Bar-On EQ-i YV all subscales and total scores.