Demirkazık-Elek Gölü (Çamardı-Niğde) arasında kalan bölgenin jeolojisi
Geology of the region between Demirkazık and Elek Gölü (Çamardı-Niğde)
- Tez No: 67252
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aladağlar, Ecemiş Fayı, Şelf, Ulukışla Grubu, Ofiyolit, Fliş, Menderesli Akarsu, Tektonik, Aladağ Mountains, Ecemiş Fault, Shallow-water, Ulukışla Group, Ophiolite, Flysch, Meandering River, Tectonic
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET DEMİRKAZIK-ELEKGÖLÜ (ÇAMARDI-NİĞDE) KÖYLERİ ARASINDA KALAN BÖLGENİN JEOLOJİSİ ŞATIR, Dilek Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali GÜREL Eylül 1997, 80 sayfa Çalışma alanı, Aladağlar, Ulukışla Havzası ve Niğde Masifi arasında yeralmaktâdır. Bu çalışmada, bölgede yüzeylenen kayaç birimlerinin sınırlarını ve bunların birbirleri ile olan stratigrafik ilişkileri belirlemek ve Türkiye'nin büyük faylarından olan Ecemiş Fayı'nın bölgeye etkisini tesbit etmek amaçlanmıştır. Çalışma alanındaki birimler Ecemiş Fay Zonu'nun doğu bloğunda bulunan şelf türü karbonat ve kırıntılı kayaçlardan oluşan Emli Kireçtaşı ve Beyaz Aladağ Formasyonu 'dur.II Ofiyolit dizisi kayaçlar ise Üst Kretase'de bölgeye tektonikle yerleşmiş olup çoğunlukla piroksenit ve dünitlerle temsil edilmektedir. Ecemiş Fay Zonu'nun batı bloğunda yeralan birimlerin en yaşlısı Çamardı Formasyonu'dur. Fliş karakterindeki birim kumtaşı, kiltaşı, marn ve kırıntılı kireçtaşı ardalanımından oluşmaktadır. Çamardı Formasyonu ile düşey ve yanal geçişli olan Karadağ Volkanitleri trakit, andezit ve yer yer spilit arakatkılıdır. Bu birim üzerinde ise mercek konumlu bol algli ve mikrofosilli Mavraş Kireçtaşı Üyesi yeralmaktadır. Bu üç birim Ulukışla Grubu olarak adlandırılmış ve bu gruba Üst Paleosen yaşı verilmiştir. Ulukışla Grubu kayaçları üzerine transgresyonla Kaleboynu Formasyonu yerleşmiştir. Birim, Niğde Metamorfıtleri'den türemiş taban konglomerası ile başlar ve kumtaşı, silttaşı ve ince konglomera ardalanımı ile devam eder. İçerisinde bol miktarda Nummulites fosili bulunduran birim Lütesiyen yaşındadır. Ecemiş Fay Zonu içerisinde, dar ve uzunlamasına bir şerit halinde gözlenen Çukurbağ Formasyonu ise konglomera, kumtaşı, kiltaşı ve marn ardalanmasından oluşmaktadır. Çoğu menderesli akarsu çökellerinden oluşan birime göreceli olarak Oligosen yaşı verilmiştir. Çatalca Konglomeraları, yüksek Aladağ silsilelerinden kopan tanelerin çökelmesi ile oluşmuş olup, birim Kuvaterner yaşlıdır. Alüvyon Taraçaları'nın oluşumunda ise tektonik faaliyetlerin etkin olduğu sanılmaktadır. Tektonik açıdan etkin olan çalışma alanında Türkiye'nin büyük faylarından biri olan Ecemiş Fayı bulunmaktadır. K30°D-G30°B uzanımlı olan fayın yaşı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte,genellikle Pliyosen'de bölgenin tektonik bir etkiye maruz kalması ile oluştuğu ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
in SUMMARY GEOLOGY OF THE REGION BETWEEN DEMİRKAZIK AND ELEKGÖLÜ (ÇAMARDI-NT?DE) ŞATIR, Dilek University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali GÜREL October, 1997, 80 pages This study aims to identify the different rock units, their stratigraphic relations and to determine the effects of Ecemiş Fault in an area situated between Aladağ mountains, Ulukışla Basin and Niğde Massif. The rock units at the eastern sector of Lxemis Fault Zone are represented by shallow-water carbonates of Emli Limestone and shallow-water carbonates and elastics of White Aladağ Formation. Ophiolitic rocks represented by pyroxenite and dunite were emplaced onto these platform units during Late Cretaceous time.IV The oldest unit identified at the western sector of Ecemiş Fault Zone is Çamardı Formations which is characterized by sandstone, siltstone, marl and detrital limestone intercalations. This unit is in flysch character and pass laterally and vertically into trachyte, andesite and locally spilitic units of Karadağ Volcanics. Mavraş Limestone which is rich in algae and microfossils overlies these units. All these three units are named as Ulukışla Group and Late Paleocene age was assigned to group. Kaleboynu Formation represented by basal conglomerates, sandstones and siltstones is a transgressive unit over the Ulukışla Group. This unit consisting of a rich association Nummulites is of Lutetian age. Çukurbağ Formation observed as narrow and long strips in Ecemiş Fault Zone is represented by conglomerate, sandstone, silsstone and marl intercalations. These elastics interpreted as meandering river deposits are Oligocene age. Çatalca Conglomerates consist of the fragments derived from Aladağ mountains and are Quaternary in age. Tectonism is thought to be effective in the formation of Alluvium Terraces. In the study area, Ecemiş Fault Zone extends N30°E-S30°W direction Although there are different views on the age of Ecemiş Faut, tectonism is thought be effective first during Pliocene