Yeşil tedarik zinciri yönetiminin kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar üzerindeki etkisi
The impact of green supply chain management on corporate social responsibility and corporate reputation
  1. Tez No: 672654
  2. Yazar: SERRA KÜLLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE YANGINLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Green Supply Chain Management, Corporate Reputation, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tedarik Zinciri kavramının 1980'li yıllarda önem kazanmasının bir sonucu olarak işletmeler içinde bulundurduğu bölümler ile tedarik zinciri sürecinde görev alan paydaşlarla birlikte çalışmanın sağladığı yararları anlamışlardır. İşletmeler tedarik zinciri yönetiminin parçaları olan tedarik, üretim, dağıtım gibi faaliyetleri birleştirerek firmalara rekabet üstünlüğü sağlamayı hedeflemiştir. Şirketlerin bu hedefi tedarik zincirinin ve bu tedarik zincirini yönetim sürecinin aslına ne kadar önem arz ettiğini ortaya koymaktadır. Endüstrileşmenin yarattığı sorunların başında çevre kirliliği gelmektedir. İşletmeler sadece üretim esnasında değil tedarik zincirleri süreçleri esnasında da bir takım atıklar oluşturmakta ve çevreye büyük zararlar vermektedir. Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi (YTZY) sözünü ettiğimiz tahribatın azaltılması için, ürünlerin (ömrü tamamlanmış veya tamamlanmamış) yeniden kullanımı yolu ile yeşil tedarik zinciri sürecine dahil edilmesidir. Günümüz Türkiye'sinde çevre kirliliğinin tehdit edici boyutlara ulaştığı dikkat çekicidir. Bu durumun farkına varan hükümetler bu problemin üstesinden gelebilmek amacıyla çevre ile ilgili çeşitli yasal düzenlemeler yapmaya, kamuoyunda çevre sorunlarıyla ilgili bir gündem oluşturulmasına ve çevre bilincinin artmasına yönelik çalışmalarına ağırlık vermişlerdir. Şirketlerin yeşil tedarik zincirini uygulama çabaları çevreye daha duyarlı ve topluma karşı daha etik, sorumlu davranılmasını da beraberinde getirmiştir. Bu davranış biçimi kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ile birebir örtüşmektedir. Bütün bunları dikkate alan şirketler günün sonunda iyi bir kurumsal itibara sahip olarak rakiplerine üstünlük sağlarlar. Bu araştırmanın amacı yeşil tedarik zinciri yönetiminin kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma evreni olarak Türkiye'deki turizm otelcilik sektörü seçilmiştir. Araştırma verileri bu sektördeki çalışanlara uygulanan anketler aracılığıyla elde edilmiştir. Anket uygulaması pandemi nedeniyle online olarak uygulanmıştır. Anket uygulamasına 285 otel çalışanı geri dönüş yapmıştır. Analizler de bu 285 kişi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın istatiksel analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Parametrik testlerden T-Testi ve Anova testleri yapılarak, yeşil tedarik zinciri yönetiminin kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; yeşil tedarik zinciri yönetiminin hem kurumsal sosyal sorumluluk hem de kurumsal itibar üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. YTZY alt boyutları ile kurumsal sosyal sorumluluk arası ilişkide, bir alt boyutun (yeşil satın alma), kurumsal sosyal sorumluluk ile pozitif yönlü ilişki içerisinde sonucuna varılmıştır. İstatiksel analiz ile ilgili açıklamalara çalışmanın 6. bölümünde yer verilmiştir. Giriş bölümünden sonra gelen dört bölümün başlıkları sırasıyla; tedarik zinciri yönetimi, yeşil tedarik zinciri yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibardır.
Özet (Çeviri)
As a result of the importance of the concept of Supply Chain in the 1980s, businesses have understood the benefits of working with the stakeholders involved in the supply chain process with the departments they have. Businesses aim to provide companies with competitive advantage by combining activities such as supply, production and distribution, which are parts of supply chain management. This goal of companies reveals the importance of the supply chain and the process of managing this supply chain. Environmental pollution is one of the main problems caused by industrialization. Businesses create a number of wastes not only during production but also during supply chain processes and cause great damage to the environment. Green Supply Chain Management (YTZY) is the inclusion of products (end-of-life or incomplete) into the green supply chain process through reuse, in order to reduce the damage we are talking about. It is noteworthy that environmental pollution has reached threatening levels in today's Turkey. Aware of this situation, governments have focused on making various legal regulations on the environment, creating an agenda regarding environmental problems in the public and increasing environmental awareness in order to overcome this problem. The efforts of companies to implement the green supply chain have brought along more environmentally friendly and ethical and responsible behavior towards the society. This style of behavior overlaps exactly with the concept of corporate social responsibility. Companies that take all these into account outperform their competitors by having a good corporate reputation at the end of the day. The aim of this research is to examine the impact of green supply chain management on corporate social responsibility and corporate reputation. The tourism hotel industry in Turkey has been chosen as the universe of the research. Research data were obtained through questionnaires applied to employees in this sector. The survey application was applied online due to the pandemic. 285 hotel employees returned to the survey application. Analyzes were carried out on these 285 people. SPSS program was used for the statistical analysis of the research. Regression analyzes were conducted to measure the impact of green supply chain management on corporate social responsibility and corporate reputation by performing T-Test and Anova tests, which are among the parametric tests. According to the findings obtained; It has been determined that green supply chain management has an impact on both corporate social responsibility and corporate reputation. In the relationship between the sub-dimensions of YTZY and corporate social responsibility, it was concluded that a sub-dimension (green purchasing) has a positive relationship with corporate social responsibility. The explanations about the statistical analysis are given in the 6th section of the study. The titles of the four chapters after the introduction are respectively; supply chain management, green supply chain management, corporate social responsibility and corporate reputation.