Sürdürülebilirlik ve algı: Tesla'nın 2018-2023 ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) değerlendirmesi ve greenwashing sınırları
Sustainability and perception: Tesla's 2018-2023 ESG assessment and greenwashing boundaries
- Tez No: 991536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Çevresel Sosyal ve Yönetişim, Greenwashing, Kurumsal Algı, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, Sustainability, Environmental Social and Governance (ESG), Greenwashing, Corporate Perception, Corporate sustainability, Social sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Tesla şirketi örneğinden yola çıkarak 2018–2023 yılları arasında çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarının değerlendirilmesi ile kamuoyundaki sürdürülebilirlik algısı arasındaki etkileşimi incelemekte ve bu süreçte ortaya çıkabilecek olası greenwashing (yeşil aklama) davranışlarının sınırlarını sorgulamaktadır. ESG kavramı son yıllarda yalnızca finansal piyasalarda değil; kurumsal yönetim, çevresel sorumluluk ve sosyal adalet gibi çok boyutlu alanlarda şirket performansını değerlendirme aracı olarak yaygınlaşmıştır. Ancak, ESG skorlarının gerçekten ne ölçüde sürdürülebilirlik pratiklerini yansıttığı halen tartışmalıdır. Bu bağlamda, araştırmanın temel amacı; ESG puanlarının sadece dışsal bir kurumsal imaj unsuru mu, yoksa içsel ve tutarlı sürdürülebilirlik performansının bir göstergesi mi olduğunu sorgulamaktır. Özellikle enerji ve otomotiv sektörlerinde ESG ile finansal performans arasındaki ilişkinin daha belirgin olduğu bilinmektedir. Tesla özelinde ise, yüksek ESG puanları kamuoyunda olumlu bir çevresel imaj oluştursa da çalışma koşulları, tedarik zinciri şeffaflığı, batarya üretimi ve karbon emisyonları gibi birçok alanda eleştiriler devam etmektedir. Bu durum,“algısal sürdürülebilirlik”ile“gerçek sürdürülebilirlik”arasındaki farkı gözler önüne sermektedir. Ayrıca, ESG skorlarının zaman içinde yatırımcı güveni, piyasa değeri ve regülasyon uyumluluğu üzerindeki etkisi önemli bir analiz alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Greenwashing davranışları, şirketlerin yalnızca görünürde sürdürülebilirliğe odaklanıp, içerikte bu yönde bir değişim gerçekleştirmemesiyle tanımlandığından, özellikle kurumsal raporlamaların regülasyonlarca net biçimde tanımlanmadığı dönemlerde ve kamu denetiminin zayıf olduğu bölgelerde karşımıza bir risk olarak çıkmaktadır. Bu kapsamda bu çalışma, yalnızca ESG skorlarının yükselmesini değil; aynı zamanda şirketlerin gerçek uygulamaları ile bu skorlar arasında nasıl bir tutarlılık olup olmadığını da irdelemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla bu araştırma, kurumsal sürdürülebilirliğin algı yönetiminin ötesine geçebilmesi için eleştirel ve bütüncül bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the interaction between Environmental, Social, and Governance (ESG) performance and public perception of sustainability, based on the example of Tesla Inc. between the years 2018 and 2023. Additionally, it critically questions the potential boundaries of greenwashing practices that may emerge in this process. In recent years, the concept of ESG has evolved beyond financial markets, becoming a widely adopted tool for evaluating corporate performance across multidimensional fields such as corporate governance, environmental responsibility, and social justice. However, the extent to which ESG scores truly reflect genuine sustainability practices remains a subject of debate. Accordingly, the primary objective of this research is to explore whether ESG ratings are merely external elements of corporate image management or valid indicators of intrinsic and consistent sustainability performance. It is widely acknowledged that the relationship between ESG and financial performance is more prominent in the energy and automotive sectors. In the case of Tesla, although its high ESG scores project a positive environmental image in the public sphere, ongoing criticisms regarding labor conditions, supply chain transparency, battery production, and carbon emissions persist. This highlights the discrepancy between“perceived sustainability”and“actual sustainability,”a distinction frequently emphasized in the literature. Furthermore, ESG scores' impact on investor confidence, market value, and regulatory compliance over time constitutes a critical field of analysis. Greenwashing practices, defined as a corporate focus on the appearance of sustainability without actual substance, emerge particularly in periods and regions where institutional reporting is not clearly regulated or lacks robust public oversight. In this context, the study not only examines the elevation of ESG scores but also analyzes the degree of consistency between these scores and the company's real-world practices. Hence, this research aims to offer a critical and holistic framework that moves beyond perception management and contributes meaningfully to the field of corporate sustainability.