Fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin çeltiğin verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkileri
The Effects of transplanting and broadcast sawing methods on paddy yield, yield components and some quality characters
- Tez No: 67269
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN KÖYCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeltik, ekim yöntemi, fideleme, çeşit, verim, Paddy, sowing method, transplanting, cultivar, yield
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV Fideleme ve Serpme Ekim Yöntemlerinin Çeltiğin Verim, Verim Unsurları ile Bazı Kalite Karakterlerine Etkileri ÖZET Bu araştırma, Samsun ekolojik şartlarında fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin, çeltiğin verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkilerini belirlemek amacıyla, Tekkeköy ve Çarşamba ilçelerinde 1995-1996 yıllarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak ele alınan bu araştırmada çeltik materyali olarak Baldo, Veneria, Rocca, Ribe, İpsala, K-424 ve Drago çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucu, fideleme yönteminde salkım uzunluğu, salkımda tane sayısı, salkım verimi, 1000 tane ağırlığı, boş başakçık oranı, hektolitre ağırlığı ve protein oranı daha yüksek bulunurken; çeltik ve pirinç verimleri, metrekarede salkım sayısı, bitkide kardeş sayısı, bitki boyu, sap/tane oranı ile kırıklı ve kırıksız pirinç randımanlarında düşüşler tespit edilmiştir. Çeltik verimi fideleme yönteminde az da olsa düşmüştür. Ancak, başta Drago olmak üzere Ribe ve Baldo çeşitlerinde fideleme yönteminin uygulanması ile verimde artışlar gözlenmiştir. Genel olarak, bu yöntemde birim alana belirli sayıda fidenin dikilmesiyle düzenli bir bitki örtüsünün sağlanması ve yabancı ot sorununun asgariye indirilmiş olması verim artışında önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte, bu araştırmada fideleme yöntemiyle alınabilecek verimin geleneksel yöntem olan serpme ekim yöntemiyle de elde edilebileceği ortaya çıkmıştır. Ancak, fideleme yöntemi, mevcut tarım arazilerini en iyi şekilde kullanma imkanı vermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Nitekim bu yöntemde, çeltik ikinci ürün olarak yetiştirilebilmekte ve bunun yanında %35'lere varan sulama suyu tasarrufu sağlanabilmektedir. İşte bu avantajları dikkate alınarak fideleme yöntemi önerilebilir Bu yöntemde, en uygun çeşitlerin sırasıyla Rocca, Baldo ve Ribe çeşitleri olduğu tespit edilmiştir. Çeltiğin, yılda tek ürün olarak yetiştirilmesi halinde ise geleneksel yöntem olan serpme ekim yönteminde Rocca çeşidi tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Transplanting and Broadcast Sowing Methods on Paddy Yield, Yield Components and Some Quality Characters ABSTRACT This Research was carried out to determine the effects of transplanting and broadcast sowing methods on paddy yield, yield components and some quality characters under Samsun ecological conditions in Tekkeköy and Çarşamba administratives, 1995 and 1 996 years. This experiment was conducted randomized complete split blocks design with three replication and as a paddy material Baldo, Veneria, Rocca, Ribe, İpsala, K-424 and Drago cultivars were used. In the result of this research, panicle lenght, grain number per panicle, 1000 grain weight, steril spiklet ratio, hectoliter weight and protein ratio were found to be higher whereas, paddy and rice yields, number of panicle per square meter, number of tiller per plant, plant height, straw/grain ratio and rice profits were lower in transplanting method. Transplanting method application was resulted in lower paddy yield, but not significant. Drago, Ribe and Baldo cultivars which applicated transplanting method had higher yield comparison to the other method. In general, there was obtained a regular plant cover on account of limited number of seedling transplanting and decreasing weed problem to minimum, have been performed most importantly for yield increase in this method. However, in this research, the yield which will be able to obtained with transplanting method, also obtained with broadcast sowing that is a traditional method was determined. As late as, transplanting method is most important due to permit the best usage of existent agricultural area. Thus, paddy could be grown as a second crop and in addition, irrigation water disposal could be reached to %35. Concequently, these advantage were considered, transplanting method could be suggested. In this method, which are the most suitable cultivars named as Rocca, Baldo and Ribe respectively, were determined. But, If paddy will be grown as only main crop per year then, Rocca was recommended for broadcast sowing method.