Geçiçi koruma altında bulunan Suriyeli kadınların değişen toplumsal cinsiyet rollerinin analizi: Adana ili örneği
Analysis of changing gender roles of syrian women under temporary protection: The case of Adana
  1. Tez No: 672857
  2. Yazar: FİLİZ BULUT ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Göç, Göç ve Kadın, Göçmen Kadınlar, Gender, Social Gender, Migration, Migration and Women, Migrant Women
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Göç her ne amaçla yapılmış olursa olsun insanlarda ve toplumlarda derinden izler bırakmaktadır. Bu izler de göçe konu olan insanların yaşam tarzları ve rollerinde farklılıkları da beraberinde getirmiştir. Bu farklılıklar göçün konusuna göre değişiklikler göstermiş ve özellikle zorunlu göçlerde bireyler arasındaki toplumsal rollerde anlamlı değişimlerin gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerinde yaşanan değişim ve dönüşümlerden çoğunlukla dezavantajlı grup olarak tanımlanan kadın ve çocukların etkilendiği ve yeni hayat koşullarına adaptasyonlarında zorluklar çektikleri görülmüştür. Bu nedenle göçe karar verilmeden önce göç yolları, gidilen ülkelerin politikaları, varış noktalarının bilinmesi de önem arz etmektedir. Ancak bu durum çoğunlukla zorunlu göçlerde çok ihmal edildiğinde göçe konu olan bireylerin yeni coğrafya ve toplumlara adapte olmalarında rol çatışmalarını daha keskin bir şekilde yaşamalarına sebep olmaktadır. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşından sonra yeni bir hayat inşası için göçmenlerin zorunlu koşullarda yeni bir ülke olan Türkiye'ye göçü bu bağlamda sancılı olmuştur. Göçmenler bu bilinmez yolda çeşitli sorunlar ile karşılaşmışlardır. Bu zorluklar ve sorunlarda kadın ve çocukların daha savunmasız ve hassas grupları oluşturmalarından dolayı göç yolculuğu kadınların hayatlarına çok ciddi sorunlara neden olmuştur. Kadınlar göçün getirdiği zorlu süreci atlatabilmek ve savaşın psikolojik kalıntılarını geride bırakabilmek adına yerleştikleri bölgelere adaptasyonları zorunlu bir süreç ile erkeklere oranla daha hızlı bir süreçte gelişim göstermiştir. Bu çabaların sonunda kadınlar göçün getirdiği etkiler için büyük değişimler yaşamışlardır. Bu çalışmada da Suriye'den Türkiye'ye göç eden kadınların yaşadıkları yaşam pratikleri ele alınmıştır. Göç sürecinin tamamında yaşadıkları sorunlar karşılaştıkları zorluklar ve bu zorlukların üstünden nasıl gelmeye çalıştıkları incelenmiştir. Bu zorluklar sonucunda kadınların yaşamış oldukları değişimler toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen kadınların yıllarca yaşadıkları eski hayatlarını geride bırakarak yeni yaşam pratikleri ile toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda ciddi bir değişim gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Migration, for whatever purpose, leaves deep traces in people and societies. These traces have also led to differences in the lifestyles and roles of people subject to migration. These differences varied according to the subject of migration, and it was observed that significant changes occurred in social roles among individuals, especially in forced migration. It also has been observed that women and children, mostly identified as disadvantaged groups, have been affected by changes and transformations in gender roles and have difficulties in adapting to new life conditions. For this reason, it is important to know the migration routes, the policies of the destination countries, and the destinations before the decision to migrate. However, when this situation is mostly neglected during forced migration, it causes individuals subject to migration to experience role conflicts more sharply in their adaptation to new geographies and societies. After the Syrian civil war that started in 2011, the migration of immigrants to a new country, Turkey, under compulsory conditions in order to build a new life, has been painful in this context. Immigrants also have faced various problems on this unknown journey. Due to these challenges and problems, women and children form more vulnerable and vulnerable groups, the migration journey has caused very serious problems to women's lives. In order to overcome the difficult process of migration and to leave behind the psychological remnants of war, women have developed a faster process than men through a mandatory process of adaptation to the regions in which they have settled. As a result of these efforts, women have experienced great changes for the effects of migration. In this study, the life practices of women who immigrated from Syria to Turkey were discussed. The problems they have experienced throughout the migration process have been addressed, the challenges they face and how they have overcome these challenges. As a result of these challenges, the changes that women have experienced have been addressed within the framework of gender roles. It has been observed that the women examined within the scope of the study have left behind the old lives they have lived for years and have shown a serious change in the way of gender equality with their new life practices.