Türkiye'de çocuk yoksulluğu: Amasya Suluova ilçesi için alan çalışması
Child poverty in Turkey: A field study for Suluova district of Amasya
- Tez No: 672922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: çocuk yoksulluğu, sosyal devlet, gelir dağılımı, açlık sınırı, Child poverty, Social state, Income distribute, Hunger border
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Yoksulluk küresel bir sorun olup, yoksulluğa karşı en dezavantajlı grup çocuklardır. Ayrıca yoksulluk, nesilden nesile aktarılan bir kısır döngü olduğundan şimdi yoksul olan çocuklar gelecekte de yoksuldur. Bu sorunu çözebilmek için, mücadeleye önce çocuklardan başlamak gerekmekte, çünkü çocuk toplumsal yapının direğidir. Çocuk yoksulluğu, genel anlamda bir az gelişmişlik sorunu olmakla beraber, pek çok gelişmiş ülkenin de ana sorunları arasındadır. Çocuk yoksulluğu ile mücadelemizde önceliğimiz, çocuklarımızın yaşam haklarını korumaktır. Bu çalışmada, çocukların istikballerini, sahip olacakları güzel bir hayatı engelleyici bir unsur olan çocuk yoksulluğunun, nedenleri, mücadele yolları ve Amasya Suluova ilçesi için alan çalışması yapılıp, üretilen veriler ile sonuçlar incelenecektir. Çalışmada Amasya ili Suluova ilçesi merkez mahallelerde yaşayan 2-15 yaş aralığında ki çocuklarda yoksulluk olgusunun var olup olmadığı, var ise hangi düzeyde olduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın verileri, çocukların yoksulluk düzeylerini ölçmeye yönelik hazırlanan anket çalışmasıyla tespit edilmiştir. Suluova ilçesinde yaşayan 2-15 yaş aralığında çocuğu olan 103 ebeveyne ve aynı ebeveynin 103 çocuğuna, toplamda 206 kişiye yüz yüze mülakat tekniği ile anket uygulanmıştır. Anket sonucunda toplanan veriler“SPSS 20.0”paket programına aktarılarak frekans dağılımı tabloları oluşturulmuş, ayrıca karşılaştırmalı tablolar ile haneye giren ortalama geliri etkileyen diğer faktörler arasındaki ilişki incelenip, anlamlılık düzeyleri ölçülmüş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; Suluova ilçesi merkez alanda yaşayan katılımcı çocukların yaklaşık olarak %33'u açlık sınırının altında olup, asgari ücret tutarının altında bir gelir ile yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a global problem, and the most disadvantaged group in face of poverty are children. Besides, children who are poor now will be poor in the future, for poverty is a vicious circle that is passed down from generation to generation. In order to be able to solve this problem, it is necessary to start to struggle first from the children, because child is the pillar of the social structure. Although child poverty is a problem of underdevelopment in general, it is also among the main problems of many developed countries. Our priority in fighting against child poverty is to protect the right of living of our children. In this study, the causes of and fighting ways against child poverty which is one of the factors which hinders children's promising futures and their beautiful lives and the field work which was done for Amasya Suluova district's central neighborhoods and generated datas and its results will be discussed. In the study it is aimed to examine whether phenomenon of poverty among children of 2-15 years old exists, if it exists which level it is. The data of the study was ascertained via a survey work prepared to measure the level of children's poverty. A survey with the face-to-face technique was applied to 103 parents living in Suluova which have got children of 2-15 years old and their 103 children, totally 206 person. The data collected through the survey were transferred to the“SPSS 20.0”package program and frequency distribution tables were formed; additionally the relation between other factors affecting the average income of the household were examined, their significance levels were measured and the results were interpreted. As a result of the study it was found that approximately 33% of the participating children living in the Suluova district's central area were below the hunger border and they were living with an income below the minimum wage.