Türk kara ordusunun muharebeleri(1908-1922)
Battles of The Turkish land army(1908-1922)
- Tez No: 673003
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet, I. Dünya Harbi, Mustafa Kemal, Milli Mücadele, Legitimacy, World War I, Mustafa Kemal, National Struggle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
23 Aralık 1876 tarihinde Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte Osmanlı Devleti Anayasal düzene geçmiş ve devletin çöküşünü engellemek maksadıyla başta orduda olmak üzere bir dizi ıslahat hareketine girişilmiştir. Ancak 24 Nisan 1877 tarihinde Osmanlı-Rus Harbinin başlaması bu çabaları sekteye uğratmıştır. Osmanlı 93 Harbi de denilen bu savaşta toprak kayıpları yaşamış, bu kayıplar Trablusgarp Savaşı ile de devam etmiştir. Trablusgarp Savaşı yaşanırken Balkan Savaşlarının da başlaması Osmanlı'nın ağır bir yenilgi yaşamasının en önemli nedenlerinden biri olmuştur. Balkan Savaşlarının sonunda ise, Osmanlı'nın askeri gücünün yeteri derecede iyi olmadığı görülmüş, ordu için yeni düzenlemelere gidilmesi mecburi bir hal almıştır. Balkan Savaşları ile kaybedilen toprakları geri almak amacıyla I. Dünya Savaşı'na giren Osmanlı Devleti, kendi topraklarının yanı sıra müttefiklerine destek olmak için de pek çok cephede savaşmıştır. I. Dünya Savaşı sonunda Mondros Mütarekesi imzalanmıştı. Bu mütareke ile Anadolu toprakları işgallere açılmış, yurt her türlü şeyden mahrum bırakılarak savunmasız kalmıştı. Mütarekeden sonra Mustafa Kemal (ATATÜRK)'in önderliğinde bağımsızlık mücadelesine girilmiş böylelikle Kurtuluş Savaşı dönemi de başlamış oluyordu. Kurtuluş Savaşı'nda üç farklı cephede savaşılmış, Türk Ordusu imkansızlıklar içerisinde gösterdiği özveri ve çabalarla büyük zaferler kazanılmıştır. Çalışmamızda, II. Meşrutiyetten Cumhuriyet'e uzanan süreçte Türk ordusunun geçirdiği değişimler ve kaydettiği aşamalar irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Legitimacy on December 23, 1876, the Ottoman Empire became a Constitutional order and a series of reform movements were undertaken, especially in the army, in order to prevent the collapse of the state. However, the beginning of the Ottoman-Russian War on April 24, 1877 hampered these efforts. The Ottomans suffered territorial losses in this war, also called the War of 93, and these losses continued with the Battle of Tripoligarp. The outbreak of the Balkan Wars during the Battle of Tripoli was one of the most important reasons for the ottomans' heavy defeat. At the end of the Balkan Wars, it was seen that the military power of the Ottoman Empire was not good enough, and it became mandatory to make new arrangements for the army. The Ottoman Empire, which entered World War I in order to reclaim territory lost by the Balkan Wars, fought on many fronts to support its allies as well as its territory. At the end of World War I, the Armistice of Mondros was signed. With this armistice, anatolian lands were opened to occupations, and the dormitory was deprived of all kinds of things and left vulnerable. After the armistice, the struggle for independence was fought under the leadership of Mustafa Kemal (ATATÜRK) and thus the period of the War of Independence began. The War of Independence was fought on three different fronts, and great victories were achieved with the dedication and efforts of the Turkish Army in impossibility. In our study, the changes and stages of the Turkish army in the period from legitimacy to the Republic will be examined.