A conversation analytic approach to L1 use in EFL classes
Yabancı dil olarak ingilizce öğretilen sınıflarda anadil kullanımına konuşma çözümlemeli yaklaşım
  1. Tez No: 673028
  2. Yazar: MÜGE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA ÜSTÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadil kullanımı, dil değiştirme, yabancı dil olarak İngilizce, konuşma çözümlemesi, L1 use, code-switching, EFL, conversation analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 564
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce öğretilen sınıflarda anadilin kullanımı geçmişten günümüze hep tartışılagelmiştir. Her ne kadar farklı görüşler olsa da anadil, yabancı dil öğretimininde ve öğreniminde pek çok role sahiptir. Yapılan bu çalışmada, anadil kullanımının yabancı dil olarak İngilizce öğretilen sınıflardaki pedagojik yönleri ele alınmıştır. A1 ve A2 seviyelerinde iki farklı sınıfta gerçekleşen dersler kayıt altına alınmış, daha sonra bu kayıtlar konuşma çözümlemesi prensipleri göz önüne alınarak yazıya geçirilmişlerdir. Toplanan veriler iki farklı seviyedeki sınıfta hem öğretmenin hem öğrencinin anadil kullanımı konusunda dikkatle incelenmiş ve bu anadil kullanımları pedagojik açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucu olarak anadilin gramer, açıklama, tercüme ve daha pek çok sebeple hem öğretmen hem de öğrenciler tarafından kullanıldığı görülmüştür. Her ne kadar fazla kullanımı İngilizce maruziyetini engelleyebilir düşüncesine rağmen, çalışmanın sonucunda görülmüştür ki anadil kullanımı yabancı dil öğreniminde ve öğretiminde fayda sağlayan bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
There has always been an ongoing debate on using L1 in EFL classes. Even though there are different points of view, code-switching plays an important role in language learning process. The purpose of this study is to discover the pedagogical functions of code-switching in EFL classes. The classes in both A1 and A2 levels were video recorded. This video recorded data then was transcribed in terms of conversation analysis principles. The transcribed data provided evidence on both teacher's and students' code-switching in A1 and A2 level EFL classes. The study made it possible to conclude that L1 use is preferred by both the teacher and the students for different reasons such as grammar instruction, elaboration, translation and so on. Although it is thought that code-switching could limit the target language exposure, it could help as a useful tool to facilitate the language learning process.