التناسب والترتيب في سورة الكهف وأثره في الإعجاز
Kehf Suresi'nde tutarlılık ve sıralama ve i'caz üzerindeki etkisi / Proportionality and arrangement in Surat Al-Kahf andits effect on the miracles
  1. Tez No: 673234
  2. Yazar: NEBRAS KHUTHAIR ABBAS AL-ANSARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD NADER ALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tutarlılık, Sıralama, Kehf, İ'caz, Proportionality, Arrangement, Surah Al-Kahf, Miraculous
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
“Kehf Suresi'nde tutarlılık ve sıralama ve İ'caz üzerindeki etkisi”başlıklı bu çalışma, Kuran'ın tefsirinde ve icazların tespitinde konumu açıkça görülen bir Kuran ilmi olan Kuran'ın tutarlılığı bilimi ile ilgilidir. Çalışma bir giriş, önsöz, üç bölüm ve bir sonuç ile içermektedir. Giriş araştırma metodolojisi ve planı içeriri, önsöz ise, Suret-i Kahf'ın adı, ayet sayısı, ayetlerin Mekki veya Medeni olmaları, amaç ve gayelerinin, ondan önceki ve sonraki ile uygunluğu beyan edilmiştir ve Kur'an'daki konumuna uygunluğundan bahsetmiştir. Daha sonra dil ve terminolojideki İlmu El-Münasebat'ı tanımlayarak, önemini ve faydalarını gösterilmiştir. Keza diziliş bilimini tanımlamanın ve nelerle ilgili olduğunu açıklığa kavuşturmanın yanı sıra, i'cazın tanımına ve mucizekerin koşullarına değinilmiştir. Gelişme bölümleri, söz konusu ayetlerde yer alan Kur'an-ı Kerim'in İ'caz'ını ispat eden olayların incelenmesi içermektedir. Sonuç bölümüne gelince, araştırmadan elde edilen en önemli bulguları içermektedir. Daha sonra aşağıdaki maddeleri izah ederek Kuran'daki tutarlılığın kapsamını vurgulamak için Kehf Suresi üzerine uygulamalı çalışmaya geçilmiştir: - Kehf Suresi, Kur'an'ın sırasına göre bir önceki sure olan İsra Suresi'ne ve bir sonraki olan Meryem Suresi'ne bağlıdır. - Aynı giriş sahibi olan surelerle ilişkisi; Fatiha, Anam, Sebe', ve Fatır sureleri. - Sûrenin, formatı, temaları, ayet ve cümlelerinin sırası açısından tutarlılığı. - Mübarek sûrede i'caz vecihleri. Böylece çalışma bu bilimin önemini ve bol faydalarını ortaya koymuştur, bu nedenle seçkin bilim adamlarımız bu bilime Tefsir ve İ'caz kitaplarında açık bir önem vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Proportionality and arrangement in Surat Al-Kahf and its effect on the miracles,”is related to one of the Qur'anic sciences which is proportionality science. The significance of this science has been clear in interpreting the Qur'an and revealing miracles. The study begins with an introduction, followed by a preface, three chapters, and a conclusion. Firstly, the introduction has included the research method and its plan. Secondly, the preface has talked about Surat Al-Kahf in terms of its name, the number of its verses, being Meccan or Medinan surah, its goals and objectives, its relevance to what was before and after it, and its relevance to its position in the Qur'an. Additionally, the preface has included the definition of the science of events in terms of Language and terminology, indicating its importance and benefits, as well as defining the science of arrangement and clarifying what is related to it, passing through the miracle, its definition, and the terms of the miracle. Thirdly, As for the chapters, it has examined the occasions the verses in this research have contained which emphasize the miracle of the Noble Qur'an. Lastly, the conclusion has included the most significant results drawn from the research. The research has also used an applied study on Surat Al-Kahf to highlight the extent of proportionality in the Qur'an by revealing the following: - The attachment of Surah Al-Kahf to Surat Al-Israa, which comes before it in the order of the Qur'an, and Surat Maryam that follows it in order. - The association of Surah Al-Kahf with surahs that have similar opening; such as Al-Fatiha, Al-An'am, Saba'a, and Fater. - The link between the Surah, each in its layout, its themes, and the arrangement of its verses and its sentences. - Exposing the faces of miracles in this blessed surah. The study has revealed the importance of this science and the abundance of its benefits. Therefore, our esteemed scholars have given this science a clear interest in books of interpretation and miracles.