(الجواهر والدرر في تناسب الآيات والسور (المزمل المدثر القيامة الانسان el-Cevahir ve'd-Dürer fî Tenasubi'l-Ayât ve's-Suver Adlı Eserin İncelenmesi (Müzzemmil, Müddessir, Kıyame ve İnsan Sureleri)
- Tez No: 751946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHEKİM AĞIRBAŞ, DOÇ. DR. HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir. Tenâsüb, Ayet, Sûre, Kur'an-ı Kerim, Tafsir. Tenâsüb, Ayat, Sûra, Qur'an
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tenâsüb konusunda geçmiş ve günümüz müslüman bilim adamları ile İslam fıkıh alimleri fazla mesafe kat etmeksizin Kur'an-ı Kerim ayetleri ve süreleri arasındaki ilişki gibi önemli bir konuda yeterince çaba sarf etmediler. Kur'an ilimlerinin diğer konularına (Tefsir, nâsih ve mansûh vb.) verdikleri önem kadar bu alana önem göstermediler. Ancak Kur'an-ı Kerim'i beyan etmek ve müfredatını açıklamak için sınıflandırarak ibadet hayatımızdaki önemini ve sonuçlarını açıkladılar. Müslümanın, kendisini yaratan rabbine, peygamberine, dinine ve ümmetine karşı yapması gerekenleri belirttiler. Tenâsübün İslam literatüründe büyük bir önemi vardır. Çünkü tenâsüb, Kur'an-ı Kerim ile güçlü bir bağa sahip olup ayetlerin okunmasında, lafızlarının açıklanmasında, anlamının iyi bir şekilde kavranmasında büyük bir katkıya sahiptir. Bu sayede vasat seviyedeki bir Müslüman dahi konuları yeterince kavrayabilmekte, kalbine takva yerleşmesi sonucunda da varmak istediği hedefe ulaşabilmektedir. Bu tezin yazılmasındaki amaç, tenâsüb konusunun büyük öneme sahip olması hasebiyle İslam alimlerinin bu alandaki çabalarını ortaya çıkararak insan aklını aşan yüce anlamlar ve rabbani mucizeler ile temsil edilen Kuran kavramlarını insanlara hatırlatmaktır. Çalışmamızda tanımlayıcı analitik yöntem kullanılarak tenâsüb ile bağlantılı değerler beyan edilmekte, kaynak kitaplardan istifade edilmektedir. İstikrâî yöntem kullanılarak farklı görüşlerden ve delillerden yararlanmak suretiyle araştırma konusu incelenmektedir. Bu yöntem neticesinde çalışmanın özeti çıkarılarak sonuç ve tavsiyelerde bulunup tenasüp konusunun öneminin Allah'ın kitabına hizmet etmekte ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Tenasüp konusu İslam alimleri için yeni bir konu olmamakla beraber İslami fetihlerle birlikte Arap olmayan toplumların İslam kültürü ile tanışmaları neticesinde bu isim ile yeniden ortaya çıkmıştır. Arap olmayan acemlerin İslam'a girmesi İslam alimlerini Kur'ân ilimleri üzerinde araştırmaya, mevcut bilgilerini genişletmeye, detaylarını açıklamaya, hükümlerini beyan etmeye yönlendirmiştir. Bu alandaki çaba ve çalışmalar Allah'ın kitabına hizmet etme niyet ve gayesiyle hâla devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Advanced and contemporary scholars of Islamic shari'a and fiqh of the Ummah did not make much progress in the subject of Tenasub they did not spend a great deal of time on such an important subject as (the relationship between the verses of the QUR'AN and their durations) and did not make a large classification on this subject and they did not make a big classification on other subjects of the Qur'anic sciences (TAFSİR، NASEKH AND NANSOKH) they did not give the importance they gave to this issue they classified the term to explain and explain its curriculum explained its importance and results in our worship life، stated what a Muslim should understand towards his creator، his Lord، his prophet، his religion and his ummah،In general، the science of Tenasup has a great importance in the Islamic Sharia، because it has a strong connection with the book of Allah، makes the verses read، explains the pronunciation، explains their meanings so that a normal Muslim can understand، understand the goal he wants to reach، and taqwa will bloom in the hearts،The purpose of my writing this thesis is to be of great importance and to reveal the efforts of scholars and fiqh men in Islamic Sharia، to remind people of the concepts of the QUR'AN represented by supreme meanings and divine miracles that transcend the human mind، In this research I used the Descriptive analytical method، which declares and explains the values associated with this science، I have collected what is hidden in the Reference and source books، I used a reading method، tried to read the research topic from the opinions and evidence، I finally summarized this study and added the conclusions and recommendations، The importance of the Science of Tenasup is revealed in serving the book of Allah، and I have stated this in the study، The subject of tenasup is not a new subject for scholars، but with the Islamic conquests and the coming under the rule of non-Arabs، it only emerged with this name in the first hundred years of the new emergence of Islam، With the non-Arab novices' conversion to the religion of Allah، Islam، Islamic Shari'a led scholars and fiqh scholars to research، expand and explain the details in the Sciences of the Qur'an، They are still researching، they continue to write and classify، everyone presents their evidence and they have presented the knowledge in their arms to serve Allah's book، religion and shari'ah، they have declared their judgments، they have simplified their meaning،