Bazı yeni oksim ligandları ile Ni(II), Cu(II), Co(II) komplekslerinin sentezi ve yapılarının araştırılması
  1. Tez No: 67333
  2. Yazar: MURAT TAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜMEYRA BATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: N-(3, 4-dimetilfenil)aminoglioksim N-(3, 4-diklorofenil)aminoglioksimdiklorglioksim N-N'-bis(3, 4-dimetüfenil)diaminoglioksim N, N'-bis(3, 4-diklorfenil)diaminoglioksim Oksimler, N-(3, 4-dimethylphenyl)aminoglyoxime N-(3, 4-dichlorophenyl)aminoglyoxime N-N'-bis(3, 4-dimethylphenyl)diaminoglyoxime N-N'-bis(3, 4-dichlorophenyl)diaminoglyoxime Oximes
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Oksim ligandlan yapılarında“-C-NOH”fonksiyonel grubu bulunduran, geçiş metalleri ile katı, kararlı kompleksler oluşturan organik maddelerdir. Oksimler kararlı olmalarına rağmen uzun süre ısı ve ışık etkisinde kalırlarsa bozunurlar, Oksimlerin geçiş metalleri ile oluşturdukları komplekslerin çözünürlükleri genellikle düşüktür. Bu çalışmada; hidroksilaminhidroklorür ile kloralhidrattan anti-kloroglioksim ve anti-dikloroglioksim sentezlenerek yeni sübstitüe aminoglioksimlerin sentezinde kullanıldı. Ar-NH2 ve Ar-SH tipindeki bileşikler anti-kloroglioksim ve anti-dikloroglioksim ile -5 °C ve altındaki sıcaklıklarda etkileşerek simetrik ve simetrik olmayan glioksimleri oluştururlar. 3,4-dimetilaniIin ve 3,4-dikloranilin ile anti-kloroglioksim kullanılarak simetrik olmayan N-(3,4-dimetilfenil)aminoglioksim ve N-(3,4- diklorofenil)aminoglioksim ligandı, anti-dikloroglioksim kullanılarak simetrik olan N-N'- bis(3,4-dimetilfenil)diaminoglioksim ve N,N'-bis(3,4-diklorfenil)diaminoglioksim ligandı sentezlendi. Sentezlenen bu ligandların alkoldeki çözeltisine metal-ligand oranı 1:2 olacak şekilde NiCl2.6H20, CuCI2.6H20 ve CoCl2.6H20' nun alkoldeki çözeltileri ilave edilip 40-50 °C'de pH'ı 4-5 civarına ayarlanarak kompleksler sentezlendi. Saflaştırılan komplekslerin ve ligandların yapıları UV-VİS, İR, 'H-NIVIR, manyetik duyarlık ve elementel analiz yardımıyla aydınlatıldı. Nikel ve bakır komplekslerinin kare düzlem, kobalt komplekslerinin ise oktahedral yapıda oldukları tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Oxime ligands have“-ONOI I”functional group in structure and can form stable complexes with transition metals. Although the complexes very stable they can be decomposed after prolonged exposition to light or high temperature. Solubility of the complexes are generally low. In this study anti-chloroglyoxime and anti-dichloroglyoxime were synthesised using hydroxylaminehydrochloride and chlorahydrate and these were used to prepare corresponding new aminoglyoximes. Compounds such as Ar-NH2 and Ar-SH react with anti-chloroglyoxime and anti- dichloroglyoxime at -5“C and below this temperature, forms symmetrical and unsymmetrical glyoximes. 3,4-dimethylaniline, 3,4-dichloroaniline and anti- chloroglyoxime were used to prepare unsymmetrical N-(3,4- dimethylphenyl)aminoglyoxime, N-(3,4-dichlorophenyl)aminoglyoxime. The substituted anilines and anti-dichloroglyoxime were used to prepare corresponding symmetrical diaminoglyoximes. The complexes were prepared by mixing solution of the NİCI2.6H2O, CuCİ2.6H20, C0CI2.6H2O in alcohol with certain a amount of solution of the ligands in alcohol to maintain transition metal-ligand ratio 1:2 at 40-50 ”C in the pH rage 4-5. The structure and physical properties of the purified complexes and ligands were determined by UV-VIS, IR, 'H-NIvIR spectra, magnetic susseptibity and elemental analysis. The structure of the Nickel and Copper complex were found to be square-planar while Cobalt complexes were octahedral.