Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ve etkileri
International credit rating agencies and their effects
- Tez No: 673546
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme, Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımları, Finans-banka etkileşimleri, Credit Rating, Credit Rating Agencies, Foreign Direct Investments, Finance-bank interactions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Küreselleşen dünya ekonomisinde, finansal piyasalarda çeşitliliğin artması üzerine ülke içi sermayenin ülke dışına aktarımlarının hızlanması ve gelişim göstermesi büyük oranda artmıştır. Yatırımcılar sermayelerini herhangi bir firma, kurum ve kuruluşlardan satın alabilecek yada ortak olabilecekleri projeler üzerine yönelirken veya finans kurumlarına, devletlere kredi borcu aktarım sağlayacakken ülke risk faktörleri ve asimetrik bilgi sorunlarıyla karşılaşabilirler. Gelişen ve büyümekte olan dünyada, sermaye sahipleri ekonomik, sosyal ve politik faktörlerin değişimi karşısında yatırımlarını riskli alanda gerçekleştirmekte tereddüte düşer, her bir yatırım için yapacağı detaylı analiz ile zaman kaybı ve masraf edinir. Bu sebeple ortaya çıkan kredi derecelendirme kuruluşları, dünyada geçerliliği kabul edilen notlandırma sistemine sahip olmakla birlikte, şeffaf, bağımsız ve güvenirlilik ilkesine bağlı kalarak, kurumsal finansal gücün denetlenmesinde ve finansal kaynakların verimli çalışmaya teşvik edilmesinde önemli fonksiyona sahiptir. Diğer durum ise, değerlendirilen raporların gereğinden az yada fazla şekilde notlandırılması, görev tanımlarının açıklanmasının yanında değerlendirilen kuruluşların neye göre tespit edildiğinin açıklanmaması, yönetim kurulu görevlilerinin yeteri kadar tecrübe ve öngörü sahibi olamayışları, kriz ortamlarında doğru saptamaların olmadığı ve birçok finansal yapılarda başarısızlıkla sonuçlanması olumsuz eleştirilere maruz kalmalarıdır. Fakat genel düşüncede, bu durumlarda bile bazı derecelendirme kuruluşları, menfaat oluşturulmuş derecelendirmeler sonucunda doğru kararlar vermeyip, krizleri öngöremeyip hatta kriz şartlarından çıkan ekonomileri de gerçeğinden farklı değerlendirdikleri, ülke veya şirketin vs. ekonomik düzeyde gelişme sağlansa dahi aynı not görünümünde bıraktıkları söylenmektedir. Bu göstergeler derecelendirme kuruluşlarının ilkelerine ters düşmeleri ve güven kayıplarına neden olup yatırımların ülke veya finansal sistemden çekilmelerine yol açmaktadır. Bunun karşısına geçmek için, derecelendirme kuruluşlarının daha açık şekilde derecelendirme yapmaları kamuoyunun güvenlerini tekrar kazanmaları önerilmektedir. Bu çalışmada, kredi derecelendirme kuruluşlarının tarihsel gelişimini, kuruluşların yapılarını, piyasa sistemindeki rol ve işlevlerini, sundukları hizmetleri, eleştirileri, notlandırma kriterleri ele alınırken, diğer yandan yatırımlar ve finans-banka üzerindeki süreçlerdeki değerlendirmeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world economy, on increasing diversity in financial markets accelerating domestic capital transfers abroad and its development has greatly increased. Investors will be able to purchase their capital from all kinds of companies, institutions and organizations or while focusing on projects they can partner with or to financial institutions, while providing credit debt transfer to states country risk factors may encounter asymmetric information problems. In the developing and growing world, investors in the face of the change of economic, social and political factors refrains from investing in risky areas, for every investment waste of time in detailed analysis and be costly. Therefore emerging credit rating agencies, It has a worldwide accepted scoring system and adhering to the principle of transparency, independence and reliability, in auditing corporate financial strength and has an important function in promoting the efficient operation of financial resources. The other case is, rating above or below the evaluated reports, in addition to job descriptions failure to disclose on what basis the assessed organizations were determined, sufficient experience of the board of directors and their lack of foresight, lack of accurate determinations in crisis environments and failure in many financial structures are subject to negative criticism. But general opinion, even in these cases, some rating agencies, rating result for profit not making the right decisions, not anticipating crises even economies emerging from crisis conditions different assessments of their needs, country or company etc. although economic development they are said to have the same note appearance. These indicators contrary to the principles of rating agencies and cause a loss of trust leads to withdrawal of investments from the country or financial system. To counter this, credit rating agencies It is recommended that they make ratings more openly and regain the trust of the public. In this study, credit rating agencies historical development, organizational structures, their role and functions in the market system, the services they offer, negative comments, considering the rating criteria, on the other hand, investments and evaluations of the processes on finance-bank are discussed.