Medı̇kal ozon tedavı̇sı̇nı̇n ratlarda femur kırık kaynamasına olan etkı̇sı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Investigation of the effect of medical ozone therapy on femur fracture union in A rat model
- Tez No: 673547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİT NUMAN KUYUBAŞI, DOÇ. DR. NİHAT DEMİRHAN DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ozon Tedavisi, Kırık Kaynaması, Ozone Therapy, Fracture Healing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; ratlarda medikal ozon tedavisinin, kırık kaynamasına olan etkisini araştırmaktır. YÖNTEM: Ortalama ağırlıkları 350-400 gram olan, 20 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele Kontrol grubu (n=10) ve Ozon grubu (n=10) olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm gruplara bilateral femur transvers osteotomisi ve intramedüller Kirschner teli ile tespit yapılarak kırık modeli oluşturuldu. Kontrol grubuna herhangi bir medikal tedavi uygulanmadı. Ozon grubuna ise sekiz hafta boyunca intraperitoneal olarak 20 μg/ml konsantrasyonda 1 cc/kg dozunda ozon gazı verildi. Sekizinci haftanın sonunda tüm gruplar sakrifiye edildi. Tüm grupların her iki femuru, karaciğer ve böbrekleri çıkartıldı. Femurlara AP direkt grafi çekilerek radyolojik inceleme yapıldı. Her iki grubun sol femurlarına histopatolojik (Hematoksilen-Eozin), immunohistokimyasal (BMP-7, Osteokalsin, Osteopontin, TRAP) ve histokimyasal (Masson Trikrom) inceleme yapıldı. Karaciğer ve böbrekler sadece histopatolojik olarak incelendi. Sağ femurlarına ise biyomekanik (üç nokta eğme testi) analiz yapıldı. BULGULAR: Hem radyografik hem histopatolojik incelemelerde kırık kaynaması Ozon grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulundu (p0,05). İmmünohistokimyasal incelemede Ozon grubunda kontrol grubuna göre BMP-7, Osteokalsin ve Osteopontin pozitiflik skoru anlamlı derecede daha düşük görülürken, TRAP pozitiflik skoru anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p0,05). Histokimyasal incelemede Masson Trikrom pozitifliği Ozon grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). Biyomekanik incelemede Ozon grubunda Kontrol grubuna göre maksimum yüzde uzama dışındaki diğer parametreler anlamlı derecede daha düşük bulundu (p0,05). Karaciğer ve böbreğe olası yan etkilerinin incelenmesi sonucunda gruplar arasında anlamlı derecede fark bulunmadı. SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçları sıçan femur kırığı modelinde medikal ozon tedavisinin kırık kaynaması üzerine histolojik, biyomekanik ve radyolojik olarak olumsuz etkileri olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: The purpose of this study is to evaluate the effect of medical ozone therapy on fracture healing in rats. METHOD: Twenty male Wistar-Albino rats with an average weight of 350-400 grams were were randomly divided into two groups as Control Group (n = 10) and Ozone Group (n = 10). Fracture model was created by bilateral femur transverse osteotomy and fixation with an intramedullary Kirschner wire. No medical treatment was applied to the control group, whereas Ozone gas at a dose of 1 cc / kg at a concentration of 20 μg/ml was administered intraperitoneally to the ozone group for eight weeks. All groups were sacrificed at the end of the eighth week. Both femurs, liver and kidneys of all groups were taken for evaluation. Radiological examination was performed by direct radiography of all femurs. The left femurs of both groups were examined histopathologically (Hematoxylin-Eosin), immunohistochemically (BMP-7, Osteocalcin, Osteopontin, TRAP) and histochemically (Masson Trichrome). Biomechanical (three-point bending test) analysis was performed on the right femurs. The liver and kidneys were also examined histopathologically. RESULTS: Radiographic examination revealed that fracture healing scores of the Ozone Group was significantly inferior compared to the Control Group (p0.05). Histopathological examination also showed lower fracture healing scores were obtained in the Ozone group compared to the Control group (p0.05). In the immunohistochemical examination, the positivity scores of BMP-7, Osteocalcin and Osteopontin were statistically significantly lower in the Ozone group compared to the control group, while the TRAP positivity score was significantly higher (p0.05). In histochemical examination, only Masson Trichrome positivity was found to be significantly lower in the Ozone group compared to the control group (p0.05). Biomechanical analysis revealed that fracture healing was lower in the Ozone group compared to the Control group in parameters other than the maximum percent elongation (p0.05). As a result of the examination of possible side effects on liver and kidney, no statistically significant difference was found between the groups. CONCLUSION: The results of this study showed that medical ozone treatment had negative effects on fracture union in the rat femur fracture model, histopathologically, biomechanically and radiologically.