Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında instagram anneleri takip motivasyonları üzerine bir araştırma
Following instagram mother's in the context of uses and gratifications approach a reserch on motivations
- Tez No: 673578
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Instagram, Instagram Anneleri, Kullanımlar ve Doyumlar, Instagram, Instagram Mothers, Uses and Gratifications
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde sosyal medya gerek özel hayat gerekse toplumsal hayatla iç içe geçmiş durumdadır. Sosyal medya da beğenilmek, ilgi görmek, fazla takipçiye ulaşmak adına her gün milyonlarca içerik paylaşılmaktadır. Bu durum yeni nesil bir kavram olan sosyal medya fenomenlerini de beraberinde getirmiştir. Sosyal mecraların en çok kullanılanları arasında başlarda yerini alan Instagram fotoğraf ve video paylaşım platformu olarak birçok fenomene ev sahipliği yapmaktadır. Gündelik yaşamlarını Instagram aracılığıyla diğer bireylere sergileyen fenomenler bu sayede gelir elde etmektedir. Bu durum yeni bir meslek olarak adlandırılabilecek“Instagram Fenomenliği”kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Instagram fenomenleri arasında bir grup“Instagram Anneleri”olarak adlandırılmaktadır. Bu fenomenler çocuklarıyla içerikler üretmekte ve annelik rolleri üzerinden gelir elde etmektedir Bu çalışmada kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında Instagram annesi takipçilerinin bu hesapları takip motivasyonları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Veriler 711 takipçi üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması ile toplanmıştır. Çalışma bulguları değerlendirildiğinde katılımcıların Instagram annesi takip motivasyonları sırasıyla; bilgi edinme, sosyal kaçış, eğlence ve boş zaman, sanal topluluk ve ekonomik fayda şeklinde sıralanmaktadır.iii
Özet (Çeviri)
Social media has been involved in both private life and social life in the past. Millions of content are shared on social media in order to reach the followers you want to be liked and interested in. This situation has brought along a new generation of social media phenomena. Being one of the most used social media at the beginning, Instagram is returning to many phenomena as a photo and video sharing platform. The phenomena that exhibit their daily lives to other individuals on Instagram earn income in this way. This situation brings up the concept of“Instagram Phenomenon”, which can be named as a new profession. A group of Instagram influencers is called“Instagram Mothers”. These phenomena deliver content with their daily lives and children, and their maternal roles generate income. In these sources and in the context of the satisfaction approach, the motivations of these accounts of the Instagram mother followers have been tried to be put on arrival. 711 monitoring trips were collected through a survey study. When the study opinions were evaluated, the motivations of the participants to follow Instagram mother; information, social escape, entertainment and leisure, virtual community and economic benefit.