Hemşirelerin tükenmişlik düzeyinin incelenmesi; Özel Medicana Sivas Hastanesi örneği
Examination of burnout level of nurses; example of Private Medicana Sivas Hospital
- Tez No: 673606
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Tükenmişlik, mesleki tükenmişlik, sağlık çalışanlarında tükenmişlik, Nursing, Burnout, Professional burnout, Burnout in healthcare professionals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hemşirelik hizmet alan kişiler için yaşamsal bir öneme sahiptir.“Hemşirelik hastanın kendisi, ailesi veya toplum tarafından karşılanamayan hizmetlerin karşılanmasıdır”(Ulusoy, 1997: 5). Hemşirelik mesleği sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalık durumunda iyileştirme gibi önemli sorumlulukları olan bir meslek grubudur. Hemşirelik mesleğinde modern hemşirelik rollerine uygun davranmak, mesleğin hizmet üretiminde daha verimli hale gelmesini sağlayarak hemşirelik mesleğini işlevsel bir konuma getirmiştir. Hemşireler bu görevlerini yerine getirirken mutlu ve huzurlu olmaları vermiş oldukları hizmetleri olumlu yönde etkileyerek hizmet kalitesinin üst seviyeye çıkmasına neden olmaktadır. Tükenmişlik ilk kez gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve iş bırakma durumlarını tanımlamak için 1974 yılında Freundenberger tarafından ortaya atılmıştır. Mesleki tükenmişliğin sağlık çalışanlarında görülme olasılığı diğer çalışanlara göre daha yüksektir. Sağlık kurumlarında mesleki tükenmişliğin yaşanması sonucunda bireysel ve kurumsal boyutta ciddi zararlar ortaya çıkmaktadır. Tükenmişliğin yaşanmasına neden olan faktörlerin bilinmesi, erken dönemde gerekli önlemlerin alınmasını sağlayarak çalışanın psikolojik sağlığının korunması ve geliştirilmesine, kaliteli bir hizmet sunumuna ve dolayısıyla birey ile hastaya verilecek zararların önlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu araştırmada Özel Sivas Medicana Hastanesinde görev yapan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla tükenmişliği tespit etmek için sosyodemografik veri toplama formu ve Maslach tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Demografik veri formunda hemşirelerin sosyo demografik özellikleri incelenmiştir. Maslach tükenmişlik ölçeğinde ise kişilerin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda düşme boyutları arasındaki bağlantılar tablo yapılalarak analiz edilmiştir. Bu tabloların analizinde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde aritmetik ortalama, mod, medyan, çarpıklık ve basıklık katsayıları kullanılmıştır. Ön görülen hipotezlerin değerlendirilmesi sonucunda hemşirelerin duygusal tükenme düzeyleri arttığı taktirde duyarsızlaşma algısının da arttığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak araştırma neticesinde elde edilen bulgular hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini belirleyecek ve mesleki tükenmişliğe neden olan faktörlere karşı alınması gereken önlemler konusunda yol gösterecektir. Bu bağlamda çalışan mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamı ile verimliliğini artırırken kurum bu verimlilik ile hizmet kalitesini yükseltecektir.
Özet (Çeviri)
Nursing; it has vital importance for people who recieve services.“Nursing; is the provision of services that cannot be provided by the patient, his family and the community.”(Ulusoy; 1997). Nursing profession is a professional group that has important responsibilities such as health protection, and improvement of healt and improvement in case of illness.In this context, nurses have to cooperate while performing their duties. These responsibilities require individuals to act in accordance with deontological concepts, be knowledgeable, moral and conscientious. Behaving in accordance with modern nursing roles in the nursing profession has brought the nursing profession to a functional position by making the profession more efficient in service production. The fact that nurses are happy and peaceful while fulfilling their duties affects the services they provide positively and causes the service guality tor ise to the highest level. Burnout; it was first introduced by Freundenberger in 1974 to describe fatigue, frustration and job quitting among health volunteers. Occupational burnout is more likely to occur in healthcare professionals than in other employees. As a result occupational burnout in health institutions, serious damages arise in individual and institutional dimensions. Knowing the factors that cause burnout will contribute to the protection and development of the psychologial health of the employee to the provision of a guality service, and thus to the prevention of harm to the individual and the patiend by taking the necessary precautions in the early period. In this study, it was aimed to examine the burnout levels of nurses working in Private Sivas Medicana Hospital. For this purpose, socio-demographic data collection form and Maslach burnout scale were used to determine burnout. The socio-demographic characteristics of the nurses were examined in the demographic data form. In the Maslach burnout scale, the connections between the dimensions of emotional exhaustion, depersonalization and falling in personal achievement were analyzed by making a table. In the evaluation of the data obtained in the analysis of these tables, the arithmetic mean, mode, median, skewness and kurtosis coefficients were used. As a result of the evaluation of the predicted hypotheses, it was concluded that if the emotional exhaustion levels of the nurses increased, the perception of depersonalization also increased. As a result, the findings obtained as a result of the research will determine the burnout levels of nurses and will guide the precautions to be taken against the factors that cause professional burnout. In this context, while the employee increases her productivity with a happy and peaceful working environment, the institution will increase its service quality with this efficiency.