Büyükşehir belediyelerinde insan kaynakları yönetimi: Kayseri Büyükşehir Belediyesi örneği
The case of Kayseri Metropolitan Municipality of metropolitan municipalities in human resource management
  1. Tez No: 331246
  2. Yazar: VİCDAN BURCU ALTINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Hizmet Öncesi Eğitim, Hizmet İçi Eğitim, Metropolitan Government, Human Resources Management, Pre- Service Education, In-Service Training
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Yönetim ve yönetilme anlayışı çok eski çağlardan beri varlığını korumaktadır. Günümüzde ulus devletlerin etkisinin azalması ile yerel yönetimlerin önemi artmıştır. En önemli amacı ve görevi halka hizmet sunmak olan yerel yönetimler bulundukları coğrafyada yaptıkları işlerle, yatırımlarla ve hizmetlerle devletin kalkınmasına da büyük ve önemli katkılarda bulunmaktadır. Hangi kurum, kuruluş olursa olsun sahip olduğu mali kaynaklardan daha da önemlisi beşeri kaynaklardır. İnsan kaynağı bir kurumun yahut kuruluşun temelidir. Amacına ulaşmasında, kendisine kanunla verilen görevi yerine getirmekte kullanacağı ilk kaynağın insan kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu sebeple yönetimin her şeyden önce çalıştıracağı insan kaynağını liyakate, pozisyona uygun istihdam etmesi değişen teknolojiye, uygulamalara karşın hazır hale getirmesi çok önemlidir. Çalışmada büyükşehir yönetimleri incelenmiş, yapısı tarihsel gelişimi, bugünkü durumu değerlendirilmiş, insan kaynakları uygulamasındaki görevleri, eğitim uygulamasının gerekliliği ve önemi üzerinde durulmuş son olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi?ne yönelik bir araştırma yapılmış, personele yönelik bir anket uygulaması ile konu somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Concept of management and being managed have continued their presence for centuries. Nowadays by the going down of the nation states, local government has gained importance. Local government, whose the most important objective and task is to provide service to public, has contributed to significantly with the investment and development services in the state. Regardless of the institution or organization, the human resources is quite more important than its own financial sources. Human resources is the fundamental of an institution or organization. Attaining its aim, it is an undeniable fact that human resources is the first resource used in accomplishing the task given to him by law. For this reason, it has been very significant for the management principally to employ human resources on merit, corresponding position and to be ready for changing technology and practices. Metropolitan government has been investigated throughout the study; structure, historical development and current status of metropolitan government has been evaluated; the task of human - resource application, necessity and importance of education have been emphasized; lastly, a research has been conducted for the Kayseri Metropolitan Municipality and the issue has been embodied by a staff survey.