MCS-51 tip mikrokontrollerin çevre birimleri ile alakalandırılması ve numune bilgisayar kartının yapılması
Connection of MCS-51 type microcontroller with peripheral units and producing a sample computer card
  1. Tez No: 67368
  2. Yazar: CEMİL SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokontroller, MCS-51, PIA III, Microcontroller, MCS-51, PIA iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
MCS-51 TİP MIKROKONTROLLERİN ÇEVRE BİRİMLERİ İLE ALAKALANDIRILMASI VE NUMUNE BİLGİSAYAR KARTININ YAPILMASI. Cemil SUNGUR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Ana bilim Dalı Danışman: Doc.Dr. Şirzat KAHRAMANLI 1997, Sayfa: 106 Jüri: DocDr. Şirzat KAHRAMANLI Yr.Doc.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yr.Doc.Dr. E. Murat ESİN Bu çalışmanın özünü çok amaçlı bir mikrobilgisayar kartının tasarım ve gerçekleştirilmesi oluşturmaktadır. Sanayii otomasyonunda yoğun bir şekilde kullanılan PC veya mikroişlemci kartları yerine mikrokontroller tabanlı mikrobilgisayar kullanılmasının daha ucuz, daha küçük boyutlu ve daha kullanışlı olacağı fikri bu projeye yön vermiştir. Tasarlanan mikrobilgisayar kartı, piyasada mevcut olan her türlü sensör ile bağlantılı olarak kullanılabilmekte ve bu yolla elde edilen ölçümlerin değerlendirilmesi ve kontrol objelerinin amaca uygun olarak yönlendirilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu proje' de gerçekleştirilen mikrobilgisayarda, bir adet 8031 mikrokontroller, bir adet LCD gösterge, 24 tuşlu özel klavye, PC ile bağlantı kurabilmek için bir adet seri port ve diğer çevre birimleri ile irtibatlandırabilmek için de iki adet 8255 PIA kullanılmıştır. Geliştirilen mikrobilgisayarın kullanımı sayesinde bir PC'ye kıyasla yaklaşık %65 oranında maliyetin azaltılması, kontrol biriminin küçülmesinden dolayı da daha az yer işgali ve dolayısıyla kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmij ve yönde %75 basan sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Master Thesis) CONNECTION OF MCS-51 TYPE MICROCONTROLLER WITH PERIPHERAL UNITS AND PRODUCING A SAMPLE COMPUTER CARD. Cemil SUNGUR Selçuk University Institute of Science Electricity-Electronics Eng. Dept. Supervisor: Doç.Dr.Şirzat KAHRAMANLI 1997, Page: 106 Jury: Doc.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Yr.Doc.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yr.Doc.Dr. E. Murat ESİN In this project a multipurpose microcomputer board have been developed. It has been aimed a microcomputer which will be cheaper, smaller in size and more practical to use instead of PC or microprocessor boards commonly used in industrial automation. The designed microcomputer card can be used to connect with any kinds of sensor available on market and it is possible to evaluate measurements obtained in this way and to direct the control objects properly. In this project, developed microcomputer consist of; one 8031 microcontroller, one LCD indicator, a special keyboard with 24 keys, one serial port in order to connect with PC and two 8255 PIA to connect to peripheral units. With the usage of this microcomputer comparing to PC, it is aimed that the cost will be reduced at 65%, it will occupy less space due to the reduction of the control unit and for this reason the usage will be more common and in this respect, 75% success has been obtained.