Vatandaş odaklı yönetim anlayışı ekseninde toplum destekli polislik uygulaması
Community policing application on the axis of citizen-oriented management approach
- Tez No: 673740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Vatandaş Odaklılık, Toplum Destekli Polislik, Public Administration, Citizen Orientation, Community Policing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Şüphesiz ki değişim kavramı insanlık tarihi kadar eskidir. Çağımızın en net özelliklerinden bir tanesi de değişimin son derece hızlı olmasıdır. 2000'li yıllardan sonra ekonomik, kültürel, teknolojik, toplumsal ve siyasal alanlarda oldukça hızlı bir değişim rüzgârı başlamıştır. Ancak hızlı bir şekilde başlayan bu değişime geleneksel yönetim yaklaşımlarıyla ayak uydurulamayacağı görülmüştür. Değişim hareketlerinin yoğunlaştığı kavram ve kurumlardan birisi de yönetim kavramı olmuştur. Türkiye'de bu yönetim alanındaki değişim rüzgârından etkilenip yönetim yapısında değişikliklere gitmiştir. Dünya' da yaşanan krizler ve bunalımlar ile özellikle refah devlet anlayışının çöküşü ve akabinde“yeni kamu işletmeciliği”anlayışının ortaya çıkmasıyla birlikte yeni düşünceler tartışılmaya başlanmıştır. Zamanımızın yeni yönetim paradigması olarak kabul edilen“vatandaş odaklı yönetim”anlayışı da bu düşüncenin bir yansımasıdır. Yönetim alanında yaygınlaşmaya başlayan vatandaş odaklılık anlayışı zamanla Emniyet Teşkilatı içerisinde de kendisine yer bulmaya başlamıştır. Emniyet güçleri; suç ile mücadele edilme aşamasında, suçların aydınlatılması aşamasında vatandaşlardan bilgiler almaya başlamıştır. Oluşan suçların çözüme kavuşturulması ve yeni suçların da ortaya çıkmaması için vatandaşların fikir ve talepleri dikkate alınmaya başlanmış, bu sayede toplum içerisinde yeni suçların olmaması için türlü etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirerek toplum içerisinde suça meyilli olan kişileri topluma geri kazandırmak ve yeni suçların oluşmasına engel olunmak istemiştir. Bu bağlamda çalışmada, dünyada ve Türkiye'de vatandaş odaklılığın bir yansıması olarak ortaya çıkan toplum destekli polislik anlayışı kavramı, amacı, ortaya çıkmasına neden olan etmenler, özellikleri ve faydaları belirtilerek uygulamanın dünyada farklı ülkelerde nasıl yürütüldüğüne bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the concept of change is as old as human history. One of the clearest features of our age is that change is extremely rapid. After the 2000s, a very rapid wind of change began in economic, cultural, technological, social and political fields. However, it has been observed that this rapid change cannot be kept up with traditional management approaches. One of the concepts and institutions that change movements have concentrated on has been the concept of management. Turkey has gone to changes in the management structure affected the wind of change in the field of management.With the crises and crises experienced in the world, especially the collapse of the welfare state understanding and the emergence of the“new public management”understanding, new ideas have started to be discussed. The“citizen orientation management”approach, which is accepted as the new management paradigm of our time, is a reflection of this thought. The citizen-oriented understanding, which started to spread in the field of administration, started to find a place for itself in the Police Department. Police forces started to receive information from citizens at the stage of combating crime, at the stage of clarifying crimes. It started to take into account the opinions and demands of the citizens in order to solve the crimes and prevent the emergence of new crimes, thus, by carrying out various activities and activities in order to prevent new crimes in the society, it wanted to bring back the people who are prone to crime in the society and prevent the formation of new crimes. In this context, the world 'and Turkey's citizens, the concept of the Community Policing concept emerged as a reflection of the focus, purpose, are factors that give rise to the application specifying the features and benefits in different countries of the world will look at how execution.