Fonksiyonları açısından İslam'da spor
Sports in Islam in terms of functions
- Tez No: 673791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA DOĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, İslam, Kişilik, Sağlık, Sosyalleşme, Spor, Education, Health, Islam, Personality, Socialising, Sport
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı fonksiyonları açısından sporun İslam dinindeki yerini ve önemini inceleyerek arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla araştırmada bir sınırlamaya gidilmiş ve sporun kişilik, sosyal, sağlık ve eğitim fonksiyonları ele alınarak İslam'daki yeri incelenmiştir. Materyal ve Metot: Metot olarak genel tarama yöntemlerinden, literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Bulguların elde edilmesinde esas olarak Kur'an-ı Kerim, hadisler, lisansüstü tezler ve yapılan bilimsel makale, kitap ve dergilerden yararlanılmıştır. Sporun genel bir tanımına, ardından sporun bireysel, sosyal, sağlık ve eğitim fonksiyonlarına değinilmiş, fonksiyonları açısından sporun önemi ve faydaları üzerinde durulmuştur. Özellikle İslami konuların değerlendirilmesinde ve analizinde ilahiyatçı uzmanların görüşlerine başvurulmuştur. Sonuç: Sonuç olarak sporun kişilik, sosyal, sağlık ve eğitici fonksiyonlarının İslami görüş, düşünce ve bunların uygulanması konularında herhangi bir olumsuz ilişkinin olmadığı, ele alınan fonksiyonları itibariyle sporun İslami değerleri desteklediği, İslami değerlerin de sporun fonksiyonları ile uyumlu olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla konunun sporun tüm fonksiyonlarıyla ele alınarak daha kapsamlı ve ayrıntılı incelenmesi, özellikle İslam'ın spor alanında yakından ve doğru biçimde araştırılmasıyla daha çok insanın spor yapmasına rehberlik yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the place and importance of sports in Islamic religion in terms of functions and reveal the relationship between them. For this purpose, a limitation was made in the study and the place of sports in Islam was examined by considering the personality, social, health and educational functions. Material and Method: Screening method was used as a method. Results: The Qur'an, hadiths, graduate theses and scientific articles, books and journals were mainly used in obtaining the findings. After a general definition of sport, individual, social, health and educational functions of sports are mentioned, the importance and benefits of sport in terms of its functions are emphasized. Particularly in the evaluation and analysis of Islamic issues, theologian experts were consulted. Conclusion: As a result, it has been understood that the personality, social, health and educational functions of sports do not have any negative relationship in terms of Islamic views, thoughts and their implementation, sports support Islamic values in terms of the functions discussed, and Islamic values are compatible with the functions of sports. In this respect, it can be guided by a more comprehensive and detailed examination of the subject with all the functions of sports, especially by investigating Islam closely and correctly in the field of sports.