Kanser hastalarında kemoterapi uygulamasının anksiyete ve depresyon üzerine etkisi
Chemotherapy treatment in cancer patients; effect on anxiety and depression
- Tez No: 673798
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE GÖKSEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kanser, anksiyete, depresyon, kemoterapi, HADS, Cancer, anxiety, depression, chemotherapy, HADS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeni kanser tanısı alan hastaların ilk başvurularında ve tedavinin 3. ayında HADS ile değerlendirilerek, kemoterapi tedavisinin emosyonel değişiklikler üzerine etkisini ve hastaların psikolojik tedavi gereksinimlerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Polikliniği'ne başvuran yeni tanı almış kanser hastaları dahil edildi. Her hasta için demografik özellikler sorgulandı. Komorbit hastalık mevcudiyeti, mevcut bir psikolojik rahatsızlığı olup olmadığı sorgulandı, tanı öncesi psikolojik tedavi alanlar çalışmaya alınmadı. Her hasta ilk başvuruda ve tedavinin 3. ayında“Hastane anksiyete ve depresyon skalası (HADS)”ile değerlendirildi. Hastaların depresyon ve anksiyete risk düzeylerinin 3. ay kontrollerinde başvuru durumuna göre ne düzeyde değiştiği incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların başvuru anında mevcut olan depresyon ve anksiyete risk düzeyleri, 3. ay kontrolleri ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı düzeyde risk düzeylerinin azaldığı gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ve bilgilerden yola çıkarak kanser hastalarında psikolojik sorunların ortaya konması ve doğru zamanda bir uzman görüşü alınarak bu sorunların tedavisinin sağlanması, hastaların tedaviye uyumu ve ruhsal sağlığı için önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate the effect of chemotherapy treatment on emotional changes and psychological treatment needs of patients by evaluating them with the HADS at the first admission of patients with newly diagnosed cancer and in the third month of treatment. Materials and Methods: In this study, we include newly cancer diagnosed patients who applied to Celal Bayar University Faculty of Medicine Medical Oncology Clinic. Demographic characteristics were questioned for each patient. We also questioned about comorbid diseases and active psychiatric illness, we exclude the patients who received psychological treatment before the diagnosis. Each patient was evaluated with the“Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)”at the first admission and in the third month of treatment. The change in the depression and anxiety risk levels of the patients at the 3rd month follow-up according to the status of admission was examined. Results: In our study, it was shown that the risk levels of depression and anxiety, which were present at the time of presentation, were significantly reduced when compared with the 3rd month controls. Conclusion: Based on the data and information we have obtained in our study, it seems important to reveal psychological problems in cancer patients and to provide the treatment of these problems by obtaining an specialist opinion at the right time, for the compliance of the patients with treatment and their mental health.