Farklı zamanlarda yazılmış Semâ risâlelerinin mukayeseli analizi
Comparative analysis of Semâ pamphlets written at different times
- Tez No: 673831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UBEYDULLAH SEZİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Müzik, Religion, Music
- Anahtar Kelimeler: Semâ, Devrân, Türk Din Mûsikîsi, Raks, Mûsikî, Din, Müzik, İslâm-Müzik İlişkisi, Tasavvuf, Şeyhülislâm, Risâle, Semâ, Whirling Dance, Turkish Religious Music, Dance, Music, Religion, Context of Islam-Music, Sufism, Shaykh Al-Islam, Pamphlet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı Osmanlı döneminde farklı zamanlarda farklı nitelikte şahıslar tarafından yazılmış, mûsikînin helal ya da haram olmasını, semâ, devrân, raks, tegannî, zikir, lahn bağlamında inceleyen ve hangi delilleri kendi görüşlerini desteklemek adına gösterdiklerini ifade ettikleri bir takım risâleleri inceleyerek tahlil etmektir. Bu kapsamda iki adet farklı şahıslarca yazılmış Osmanlıca risâleler günümüz Türkçe'sine aktarılarak incelenmesi sonucunda dayandırdıkları deliller tahlil ve tasnif edilmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Öncelikle giriş kısmında semâ ve semâ risâleleri hakkında tarihsel olarak genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde incelenen risâlelerin yazarlarının biyografileri ve inceleme konusu olan risâlelerin tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde inceleme konusu olan risâlelerin günümüz Türkçe'sine aktarımları yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise metinlerde yer alan ayet, hadis, ilgili âlimlerin görüşleri ve eserleri incelenerek sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the being haram or halal of music in the context of hearing(semâ), whirling dance(devrân), dance(raks), singing(tegannî), dhikr(zikir), music(lahn) written by different individuals in different times during the Ottoman period, and by examining some of the pamphlets in which they express which evidence they show in order to support their views. In this context, Ottoman Turkish and Arabic pamphlets written by two different persons were translated and analyzed, and the evidences they based on were analyzed and classified. This study consists of four parts. In the introduction part, general information about the semâ and pamphlets about semâ is given. In the first part, the biographies of the authors of the examined pamphlets and the pamphlets that are the subject to study were introduced. In the second chapter, the pamphlets that are subject to study have been translated into Turkish. In the third chapter, the evidences such as verses, hadiths, views and works of regarding scholars are analyzed and classified by examining the texts.